VRANCEA. Vii distruse de grindină 

Data publicării:
vii grindina

Grindină care s-a abătut peste satul Faraoanele a făcut prăpăd şi în via lui Petrache Ivanciu, viticultor de peste 40 de ani. Stâlpii au fost smulşi, via a fost culcată la pământ, iar întreaga cultură a fost năruită.

Grindina de mărimea unui ou de porumbel a lovit tocmai când boabele strugurelui erau deja dezvoltate, astfel că pierderile sunt uriaşe.

Petrache Ivanciu, viticultor: "A distrus mugurii de rod pentru anul viitor. Deja bucătăria plantei este distrusă, nu are unde să pregătească hrana, să trimită în alimentarea butucului şi a strugurilor. Atât de tare a fost vijelia şi grindina de au rupt stâlpii din pământ, uitaţi cum i-a dat jos."

Viticultorii spun că via este compromisă pentru următorii doi ani şi mai poate fi salvată doar printr-o minune.

Dănuţ Şaigău, viticultor: "Nu mai poate fi salvat absolut nimic, deja au început să se usuce în proporţie de 100 la sută, frunzele şi ele se usucă, lăstarul pentru la anul este şi el compromis. Va trebui să facem nişte tratamente suplimentare".

Toader Manole, viticultor: "Dacă într-un ciorchine se află în jur de 85 până la 100 de boabe, au scăpat câteva 10, 12 boabe".

Reprezentanţii viticultorilor spun că această situaţia nu s-ar fi întâmplat dacă ar staţia de combatarea a grindinei de la Focşani ar fi fost finalizată la timp. În plus, s-ar fi redus şi cheltuielile statului pentru despăgubirea fermierilor.

Toader Manole, preşedinte Asociaţia Viticultorilor din Vrancea: "Acest fenomen ar fi fost de evitat dacă ar fi fost în funcţiune sistemul antigrindină care este în construcţie de cel puţin 10 ani şi practic nici în ziua de azi nu este pus în funcţiune".

Investiţia staţiei antigrindină se ridică la 31 de milioane de lei, însă ea va fi funcţională abia de la anul.

Ion Marin, coordonator Staţia antigrindină Focşani: "A durat foarte mult, am avut neşansa, au fost şi schimbări dese de miniştri, nu vreau să nominalizez absolut nimic."

În judeţul Buzău staţiile antigrindină de la Pietroasele şi Vipereşti funcţionează de patru ani, iar culturile agricole sunt ferite de fenomene extreme.

Cosmin Florea, director Direcţia Agricolă Buzău: "Pe judeţul Buzău avem o staţie antigrindină şi pot să vă spun că şi-a făcut cu prisosinţă datoria. Asta nu mai demult de 2, 3 zile când la apariţia norilor cu grindină, aceştia au fost transformaţi în precipitaţii".

Judeţul Vrancea este cel mai mare bazin viticol din ţară, cu o suprafaţă de 25.000 de hectare de viţă de vie.

reporter: Cornelia Mazilu
operatori: Ionuţ Mocanu, Bogdan Vlădoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri