Sari la conținut

Zi emoţionantă pentru bătrâni

O zi specială, o zi diferită, o zi care va rămâne în memoria bătrânilor de la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Galaţi. Chipurile şi ochii trişti ai oamenilor s-au luminat odată cu venirea persoanelor cu suflet mare care le-au întins o mână de ajutor în prag de sărbători.

Ioana Păun, locatar cămin: „Cea mai fericită zi din viaţa mea. Din viaţa mea, la 83 de ani. Sănătate mai multă dorim. Dorim multă sănătate. Bucurii şi sănătate."

Maria este una dintre cele mai vechi persoane găzduite în cămin. Nu o vizitează nimeni, nici măcar de sărbători, iar colegii au devenit familia ei.

Maria Dorin, locatar cămin: „De 11 ani sunt aici. Pe data de patru decembrie am făcut 11 ani. Eu, cel puţin, aşa o consider, ca la mine acasă. Familia mea."

De nouă ani, locuieşte în căminul pentru vârstnici şi Constantin care nu mai are familie care să-l viziteze. La cei 81 de ani ai săi, îşi aduce aminte cu melancolie de copilărie, de familia sa şi de sărbătorile petrecute împreună.

Constantin Ilie, locatar cămin: „Pentru noi este ceva mai deosebit pentru că la un moment dat, în viaţă, ai impresia că eşti părăsit, nu mai eşti de folos."

Iniţiativa acestei acţiuni au avut-o o asociaţie şi o fundaţie din Galaţi, care au vrut să le facă o bucurie bătrânilor.

Daniela Strat, director Fundaţia „Împreună" Galaţi: „Întotdeauna când vii, nu neapărat cu daruri materiale, ci cu daruri de suflet, întotdeauna primeşti zâmbetele dumnealor şi bucuria pe care o transmit te încarcă şi pe tine ca om."

Bogdan Brânzan, preşedinte Asociaţia „Galaţi, oraşul meu" Galaţi: „Această satisfacţie a lor s-a transferat şi la noi. Sunt foarte bucuros că am putut să le readucem zâmbetul pe buze."

La acţiune au participat şi poliţiştii de frontieră gălăţeni. Chiar dacă suma adunată nu a fost una consistentă, 1.300 de lei, aceştia le-au cumpărat bătrânilor produse de igienă personală.

agent şef-adjunct Radu Atanasiu, Poliţia de Frontieră Galaţi: „Bătrânii când ne-au văzut prima dată s-au cam speriat, dar ulterior şi-au dat seama că noi am venit să preîntâmpinăm aceste sărbători. Sperăm ca micul nostru gest, pe care l-am făcut cu atâta bucurie din suflet, să-i bucure şi pe ei în aceeaşi măsură."

Dan Muşunoiu, director Căminul de Vârstnici „Ştefan cel Mare şi Sfânt" Galaţi: „Am simţit că ei şi-au găsit, prin aceste acţiuni, căldura familiilor de odinioară."

Atmosfera de Crăciun a fost întregită de copiii de la Şcoala Gimnazială nr.12 „Miron Costin", care le-au cântat bătrânilor colinde tradiţionale româneşti.

Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Liviu Hagiu