Zilele Europene ale Patrimoniului, la Galaţi

Data publicării:
expozitie1

Patrimoniul renascentist, tema propusă de Ministerul Culturii pentru Zilele Europene ale Patrimoniului de anul acesta a fost o piatră de încercare pentru Direcţia Judeţeană pentru Cultură.

Pentru că în Galaţi nu există reminiscenţe renascentiste, organizatorii s-au reorientat şi au apelat la sprijinul colecţionarilor.

Marius Mitrof - consilier Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi: "Aceşti colecţionari au în colecţiile lor imagini, ilustrate ale portului popular românesc, imagini surprinse de fotografii străini la sfârşitul secolului al XIX-lea, începutul secolului XX. Ei bine, aceste imagini le oferim astăzi gălăţenilor. Şi nu doar aceste imagini cu portul popular românesc, ci şi cu bisericile gălăţene construite în perioada secolelor XVII-XVIII, secole care corespund cu domnia lui Constantin Brâncoveanu şi a lui Dimitrie Cantemir".

Iulian Panait - colecţionar: "Aceste două cărţi poştale sunt nişte reproduceri după nişte picturi din colecţia regelui Carol I, chiar scrie şi pe ele, ''artă grafică din colecţia Carol I''. Corespondate, în general, din România către Europa ''Salutări din România'' fiind textul pe ele şi arătând efectiv momente din viaţa românului reprezentat îndeosebi de ţărani, port popular românesc şi tradiţii la români".

Bogdan Radu Brânzan - preşedinte ''Galaţi - oraşul meu'': "Ne propunem în primul rând o atenţie deosebită în legătură cu patrimoniul istoric al oraşului care se degradează zi de zi".

"Este un eveniment interesant pentru un oraş în care, de obicei, se propagă doar galele de box şi alte evenimente sportive, gen partide de hochei. E chiar foarte frumos! Cred că ar putea fi repetate astfel de evenimente" a spus un spectator.

Elementul inedit al serii a fost momentul dedicat domnitorului Dimitrie Cantemir.

Formaţia Anton Pann a urcat pe scenă şi a intonat melodii compuse de domnitor.

"Mi se pare frumos, inedit şi în premieră la Galaţi. Şi ca orice premieră nu cred că şochează, dar impresionează plăcut" a declarat alt spectator.

"Ceva interesant. Muzică veche, o ocazie de a ne mai culturaliza. Din păcate nu prea e pe gustul tinerilor, dar se mai găsesc cei ca noi. Din păcate nu mulţi, dar e bine că mai sunt" a spus un localnic. 

Evenimentul cultural a fost pe placul gălăţenilor, iar asta s-a văzut la finalul serii când ropotele de aplauze abia au încetat să răsune.

Reporter: Iuliana Chitic
Operator: Gelu Mormoloc

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri