Sari la conținut

Ziua Educaţiei Globale

40 de elevi din clasele a IX-a şi a XXII-a au pregătit materiale şi informaţii despre consumerism şi despre importanţa alimentaţiei sănătoase. Au format grupe de lucru şi ulterior au prezentat concluziile la care au ajuns.

"Un prim drept ar fi dreptul la informare. Cu toţii avem dreptul să ştim ce mâncăm, ce conţine acel produs, când a fost fabricat, când va expira" a spus un elev.

"Consum ponderal din grupele mari de alimente: cereale, paste, pâine, legume-fructe, lactate, carne" a declarat o elevă.

La cafeneaua publică au fost invitaţi şi reprezentanţi ai Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului, dar şi medici care au venit cu informaţii utile pentru tineri.

Cristina Creţeanu - comisar Protecţia Consumatorului Galaţi: "În clipa în care aţi achiziţionat un produs şi aţi dat banii pe el deveniţi consumator, indiferent de vârstă. În primul rând, unitatea din care cumpăraţi, să vedeţi starea de igienă, unde sunt depozitate produsele şi doi, să analizaţi produsul în sine".

Costinela Georgescu - medic: "Puterea exemplului personal este cel mai bun exemplu care v-ar putea convinge să aveţi o atitudine sănătoasă în viaţă. Ce-ar însemna pentru noi să avem o alimentaţie sănătoasă? Ar însemna să avem un stil de viaţă sănătos, în genereal, din toate punctele de vedere".

Activitatea face parte din proiectul ''Consumerismul în societatea contemporană'' şi este derulat cu ocazia Săptămânii Educaţiei Globale.

Georgiana Ciubotaru - profesor coordonator: "Am utilizat o metodă nonformală şi anume cefeneaua publică prin intermediul căreia am dorit să reliefăm o viziune de ansamblu asupra a ceea ce înseamnă sănătatea şi securitatea, dar şi protecţia consumatorului în vederea conştientizării în rândul tinerilor a implicaţiilor care le presupun aceste aspecte".

"Alimentaţia sănătoasă are un rol foarte important în menţinerea sănătăţii şi ar trebui să ne cunoaştem foarte bine drepturile pe care le avem în rol de consumator" a spus o elevă.

Elevii au primit informaţii despre drepturile consumatorului, despre conştientizarea cauzelor consumerismului în România şi în lume şi vor oferi alternative pentru adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi echilibrat.

Reporter: Iuliana Chitic
Operator: Luigi David

Editor web: Dana Costache