Sari la conținut

38 de ani de la cutremurul din 1977, marcaţi printr-o simulare de seism

Pompierii au lansat o invitaţie pentru toţi locuitorii din Iaşi ca miercuri, la ora 12:00, fiecare, oriunde s-ar afla (la serviciu, acasă, la şcoală etc.) să se comporte, timp de 1 minut, la fel ca pe timpul producerii unui cutremur real. În acest fel, consideră reprezentanţii ISU, populaţia va fi pregătită pentru un cutremur puternic.

Ideea este promovată şi pe pagina de internet şi pe contul de facebook ale inspectoratului, în cadrul campaniei ”Nu tremur la cutremur”, acolo unde puteţi găsi şi un ghid de comportament în caz de seism puternic:

1. Identificaţi cel mai sigur loc unde vă puteţi adăposti (ex.: pe hol sub o grindă sau sub o piesă mai rezistentă de mobilier, cât mai departe de obiecte care te pot răni: mobile suprapuse, ferestre, vitrine, lămpi, etc.)
2. Discutaţi cu familia sau cu colegii de la locul de muncă şi stabiliţi cum veţi proceda.
3. Identificaţi modalitatea de a întrerupe alimentarea cu gaz şi energie electrică.
4. Pe timpul cutremurului adăpostiţi-vă în locul stabilit (Jos! Protejează-te! Ţine-te!)
5. Utilizarea liftului ori a scărilor reprezintă un real pericol, putând conduce la accidente grave, nedorite (deplasările pe timpul seismului vă pot dezechilibra).
6. După cutremur acordaţi primul ajutor celor afectaţi şi întrerupeţi alimentarea cu gaz şi energie electrică.
7. Asiguraţi-vă că puteţi părăsi locuinţa în siguranţă!

În lipsa unor astfel de posibilităţi, vă puteti proteja stând la podea langă un perete solid, pe genunchi şi coate, cu faţa în jos, cu palmele împreunate vă veţi acoperi capul, ceafa, iar cu antebraţele, pe lateral, capul.

Dacă un cutremur vă surprinde într-un loc public, aglomerat, nu fugiţi spre ieşiri, aglomeraţia şi panica pot provoca accidentări grave.