Sari la conținut

50 de tineri au accesat proiecte europene în valoare de 2,2 milioane de euro

Emilian Bejan are 45 de ani și, la fel ca majoritatea celor din sat, nu a reușit să își găsească o slujbă în localitate. A dat lovitura acum trei ani când a depus un proiect european și a primit 40.000 de euro pentru o stupină. Apicultorul a reușit să producă în ultimii doi ani 10 tone de miere, ceea ce înseamnă un profit total de peste 55.000 de euro.

"În mod normal, nu căutăm clienți, clienții ne caută pe noi. Pot să spun că este o afacere profitabilă, dar trebuie să o faci cu seriozitate, să fii implicat," explică apicultorul.

Mai mulți tineri din 10 localități din Iași au înființat acum trei ani un grup de acțiune locală și au cerut sprijinul autorităților tocmai pentru a reuși să dezvolte satele în care s-au născut și au mizat pe agricultură.

Cătălin Roșca, coordonatorul Compartimentului pentru Dezvoltare Rurală, Ministerul Agriculturii: "funcționează prin acordarea unui sprijin financiar european unui grup de oameni, atât în mediul privat, cât și în mediul public."

"Avem peste 48 de proiecte finanțate în cei 3 ani de zile. Valoarea nerambursabilă a acestor proiecte depășește 2 milioane 200 de mii de euro," a declarat Maria Hudema, director executiv GAL Valea Prutului. 

Cea mai mare sumă, 200.000 de euro, s-a acordat pentru deschiderea unei fabrici de peleți și brichete pentru centrale pe biomasă.

"Am văzut această idee undeva în Anglia, am lucrat mulți ani în străinătate, am văzut că reciclează, iau paiele și le transformă în energie, este o afacere de viitor. O să fac și export pentru că oamenii sunt mai serioși , plătesc la timp, piața de desfacere e mai mare. Acum, depinde de mine cât de bun manager sunt să produc mai mult," a explicat Bogdan Tănase, antreprenor.

Valeriu Pârlog, primarul comunei Popricani: "posibilități să săltăm comuna, să ridicăm comuna, nu existau și n-ar fi existat dacă aceste fonduri europene nu ar fi existat."

În perioada următoare va fi deschisă o nouă sesiune de finanțare. Iar Uniunea Europeană oferă pentru un proiect care vizează dezvoltarea economică în mediul rural până la 200.000 de euro.