A început postul Crăciunului

Data publicării:
a 20inceput 20postul 20craciunului-33576

Creştinii de pretutindeni au intrat în postul Crăciunului, al doilea ca importanţă după postul Paştelui şi cu o durată de 40 de zile. Pentru această perioadă, nutriţioniştii recomandă alimentele gătite în casă şi nu cele care se găsesc în comerţ. Restaurantele sunt şi ele pregătite pentru perioada postului cu o varietate de preparate de post.

Postul Crăciunului, mai uşor decăt Postul Paştelui

Postul Crăciunului durează 6 săptămâni, iar credincioşii care aleg să-l respecte nu mai au voie să mănânce carne, lactate, ouă şi peşte.Cu excepţia zilelor de dezlegare.

Se dezleagă de la 21 noiembrie la peşte, în zilele de sâmbătă şi duminică şi atunci când este o sărbătoare mai mare cu cruce roşie şi savloslovie. În rest, după 20 decembrie nu se mai dezleagă până la sărbătoarea Crăciunului la peşte”, a declarat Părintele Dosoftei Scheiul, mare eclesiarh la Catedrala Mitropolitană din Iași.

În supermaketuri au fost amenajate raioane speciale pentru alimentele de post cu preţuri pentru toate buzunarele. Fie ca e vorba despre legume, preparate din legume sau din extract din vegetale şi înlocuitori cu potenţiatori şi coloranţi, cumpărătorii nu întârzie să apară.

Consum de toate din comerţ, gătesc şi eu acasă, dar mai trebuie şi de acolo”, a declarat o ieşeancă.

Pateu, din astea de post, legume, fructe. Mai folosim produse din astea, de toamnă, din legume, că mai facem tocană, zacuscă, din legume”, a mai completat o altă ieşeancă.

Nu prea cumpăr. Mânânc de ale mele, de acasă. Fasole, cartofi, mi-am pus gogoşari, bureţi, ciuperci”, a mărturisit o femeie.

Medicii recomandată: o alimentaţie cât mai variată

Medicii atrag atenţia că o schimbare importantă în dietă poate avea efecte negative şi recomandă ca alimentaţia să fie cât mai variată. Nu trebuie să lipsească legumele şi produsele care au un conţinut proteic ridicat.

Ar fi foarte bine să citim etichetele produselor pe care le cumpărăm, pentru că în magazin ele sunt în general etichetate şi să avem grijă să avem cel puţin 20 la sută din raţia alimentară de proteine”, a declarat dr.Mariana Graur Şef Clinică de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Iaşi.

„Să avem grijă să avem cel puţin 20 la sută din raţia alimentară de proteine”. (dr.Mariana Graur Şef Clinică de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Iaşi)

Pentru această perioadă, bucătarii din restaurante au pregătit bunătăţi pe toate gusturile.

Gătim de la produse tradiţionale, gen sărmăluţe, sărmăluţe cu ciuperci, nuci, produse din linte, fasole, cartofi, plăcinte cu dovleac, până la produse rovegane, sunt clee fără proces termic, care sunt şi sănătoase şi au un aport important de vitamine, minerale”, a declarat Vali Grădinariu, director restaurant.

Postul Crăciunului este unul dintre cele 4 posturi de peste an din religia creştină şi îi pregăteşte pe credincioşi pentru primirea pe lume a mântuitorului Iisus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri