A zecea zi de proteste la Pungești. 30 de persoane rămân pe câmp pentru a bloca accesul utilajelor

Data publicării:
protestatari pungesti hippy

Pentru aproape 30 de oameni, localnici din Pungești, dar și activiști de mediu din toată țara, câmpul de la marginea comunei vasluiene unde ar trebui amplasată prima sondă de explorare a gazelor de șist, a devenit deja locul unde își petrec tot timpul de 10 zile deja. După ce au convins compania americană să suspende lucrările, protestatarii speră acum să obțină decizia autorităților de a interzice exploatarea gazelor de șist.

„Vom continua pichetarea şi vom încerca să obţinem un rezultat bun din partea Guvernului României,” a spus Constantin Pâslaru, protestar. „Din toată ţara ne solidarizăm cu Pungeşti, am venit din Braşov, acolo am încercat să adunăm diferite produse alimente pentru rezistenţa de aici,” a adăugat și Erwin Albu, un alt protestatar.

Oamenii spun că sunt pregătiţi să blocheze accesul pe teren al utilajelor dacă va fi cazul. Între timp, primarul din Pungești, Mircea Vlasă, care le-a pus la dispoziția celor de la Chevron pentru explorare terenul său de aproape două hectare, tot nu a venit să discute cu sătenii. „Autorităţile locale o parte au colaborat, o parte sunt încă reticenţi. Primarul a venit într-o singură zi de când au început protestele, nu l-am văzut, nu a luat legătura cu sătenii, a venit cu pază să-şi prelungească concediul medical cred, e grav bolnav,” a spus Zâna Dominte, activist de mediu. 

Luni, premierul Victor Ponta s-a întâlnit in Statele Unite ale Americii cu reprezentanții Chevron.  „În timpul intâlnirii, ambele părți și-au reiterat intenția comună de a consolida fundația pentru îmbunătățirea securității energetice a României și a oportunităților de dezvoltare economică prin explorarea gazelor naturale. De asemenea, a fost accentuată importanța derulării activităților într-un mod responsabil și sigur pentru mediu,” se arată într-un comunicat al Chevron.

Pe 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri