Sari la conținut

Absolvenţi fără loc de muncă. Sute de tineri şi-au depus actele pentru ajutor de şomaj

Alexandra Zacornea şi-a luat acum trei zile diploma de bacalureat. E calificată în domeniul servicii şi turism şi ar vrea să lucreze ca ospătar. Spune că a bătut în ultimele luni la uşile mai multor firme din domeniu pentru a-şi găsi un loc de muncă.

"Nu prea am reuşit pentru că mă confrunt cu problema lipsei de experienţă. Noi, fiind abia ieşiţi de pe băncile şcolii, vă daţi seama, de unde experienţă," povesteşte tânăra. 

Angajatorii din domeniul serviciilor spun însă că tinerii nu sunt pregătiţi pentru a lucra şi că durează şi câteva luni până când reuşesc să-i formeze pentru a corespunde cerinţelor.

Daniela Butnărică, asistent manager restaurant: "Ei sunt timizi, au reţineri în a-şi desfăşura activitatea şi sunt nesiguri pe ei. Nu au responsabilitate, simţul responsabilităţii şi atunci trebuie să avem răbdare să le formăm aceste aptitudini."

Probleme în a-şi găsi un loc de muncă sunt atât pentru absolvenţii de liceu cât şi pentru cei de facultate indiferent de specializare.

"Poţi să ai şi facultate tot nu găseşti nimic de muncă, mai ales la liceu. Credeam că se găseşte repede, dar e foarte greu de găsit. . Eşti dezamăgit?  - În mare parte," spune Mihai Marian Constantin, absolvent.

Gheorghe Pleşu, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri: "Tinerii absolvenţi nu sunt pregătiţi cu adevărat ca să intre din prima zi în focul luptei, adică să primească salariu pe care să-l şi merite. Asta se întâmplă în special datorită faptului că practica nu se face dedicat."

Indemnizaţia de şomaj este de 250 de lei pe lună şi se acordă pentru o durată maximă de jumătate de an. În ultima lună, la Iaşi, aproape 300 de tineri au cerut acest sprijin financiar.

"Pot beneficia de cursuri gratuite de orientare şi formare profesională, vorbim de cursuri care se adresează în special persoanelor care nu au reuşit să dobândească o calificare," a declarat Adriana Sârghie, purtătorul de cuvânt al AJOFM Iaşi.

Agenţiile pentru ocuparea Forţei de muncă au la dipoziţie cursuri de recalificare în meserii precum confecţioner, sudori, bucătar, frizer, agent de securitate, maseur, recepţioner, dar şi manager de proiect.