Afundată în datorii, RATP Iași renunță la o sursă de venit: închide unicul atelier de restaurat tramvaie din țară

Data publicării:
tramvai epoca 1

În aproape 15 ani, la Iaşi, o echipă de specialişti a restaurat 18 tramvaie. Vagoanele vechi și ruginite au fost transformate de restauratori în adevărate bijuterii.

„A trebuit să îmbinăm ceea ce am găsit în documentaţia tehnică care austriecii au păstrat-o şi fotografii pentru că niciodată desenul tehnic nu a fost respectat şi au apărut modificări pe parcursul realizării tramvaielor,” povestește Dorian Geba, restaurator.

Cele aproape 20 de tramvaie restaurate la Iaşi au adus regiei un profit de peste un milion de euro. Plata s-a făcut în piese de schimb, şină şi macazuri date de partenerul din Austria. Acum, tramvaiele restaurate sunt folosite în staţiuni iar o singură călătorie poate ajunge şi la 4 euro.

„Participă la toate evenimentele din Europa. Ele sunt duse în absolut toate locurile unde apar evenimente legate de istoria tramvaiului. Este o vorbă care circulă în Austria printre specialişti - la Iaşi se restaurează, în alte locuri se repară,” mai spune restauratorul Dorian Geba.

Regia de Transport Public din Iaşi este falimentară, cu tramvaie şi autobuze second hand şi pierderi anuale de milioane de lei. Mândria şefilor pare însă a nu ţine cont de acest lucru.

„Cu siguranţă că nevoile noastre vor fi altele începând cu anul viitor şi ar fi un motiv lesne de înţeles că nu mai putem restaura tramvaie doar pe baza unor piese primite din străinătate,” a declarat Adrian Mihai, purtătorul de cuvânt al RATP Iaşi.

În depou se mai restaurează două tramvaie, care vor fi gata până la finele anului. Atunci, cei 5 angajați din 11 restauratori câți sunt în total în Iași fi nevoiţi să-şi caute alt loc de muncă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri