Sari la conținut

Agent termic mai ieftin pentru Iași. Primăria va investi 17 milioane de euro pentru un nou proiect de termoficare

Proiectul de termoficare din Copou presupune dotarea instituţilor publice cu module termice individuale care vor permite consumatorilor să regleze temperatura, dar și să pornească sau să oprească sistemul ori de câte ori doresc, indiferent de sezon. Pe lângă confortul termic, autoritățile locale promit și economii importante.

90 de instituții publice din zona centrală a Iașiului vor fi racordate la sistemul centralizat de încălzire după ce vor fi montate module termice dar și conducte pe o distanță de 12 km. Furnizorul estimează că, în aceste cazuri, facturile la încălzire vor scădea și cu 50% 00.04.34

"Economiile majore la subvenția pe care o acordă primăria: După ce vom implementa acest proiect va scădea prețul gigacaloriei și noi estimăm o ecopnomie de aproximativ 23,5 milioane de lei pentru perioada 2016-2020," a declarat Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iași. 

Estimările furnizorului de agent termic arată că și universitățile care vor renunța la actualele centrale pe gaz vor economisi, în medie, 3 milioane de lei în fiecare an.

"Dacă va fi o soluție care va aduce economii la cheltuielile cu încălzirea pe timpul iernii, cu celelalte cheltuieli care privesc sistemul de folosire a centralelor, sigur că vom lua în calcul și vom adera la un asemenea proiect," a spus Vasile Vântu, rectorul Universității Agronomice Iași.

Odată cu implementarea acestui proiect, autoritățile din Iași își doresc să readucă în sistem cei aproximativ 60 de mii de clienți care au optat, în ultimii 10 ani, pentru centrale de apartament. Promisiunea este că din anul 2016 prețul gigacaloriei în Iași va scădea cu 15%.

Ana-Maria Icătoiu, directorul comercial al Dalkia Iași: "Este vorba de un proiect la care echipa de proiecte europene a primăriei împreuma că Dalkia lucrează de 5-6 luni de zile. Noi suntem destul de avansați cu analizele făcute pentru cei 90 de viitori clienți din cartierul Copou."

După derularea licitațiilor, lucrările în teren vor începe în luna martie 2015 și vor fi terminate la finalul anului 2016.