Agricultorii din Moldova se reorientează: cultivă grâu și porumb pentru semințe. Au cere din Europa și SUA

Data publicării:
seminte

Viorel Stan a sperat ca anul acesta să-și umple hambarele cu grâu și porumb și să facă profit. Prețul oferit de cumpărători nu l-a mulțumit, însă - doar 60 de bani pe kilogram, la jumătate față de prețurile practicate anul trecut. Acum, fermierul e hotărât să se reprofileze - va cultiva peste 300 de hectare cu grâu pentru seminţe.

„Avantajele la producerea de seminţe ar fi că avem un preţ dinainte stabilit. Ştim cât să investim şi putem să facem un calcul economic de la începutul campaniei, nu ce am păţit noi anul ăsta. Am făcut calculele la un preţ şi ne-am trezit cu preţurile din piaţă la 50 la sută,” a spus Viorel Stan. 

Costurile de producţie pentru un hectar cu porumb pentru semințe se ridică la 9.000 de lei, de trei ori mai mult decât pentru cultivarea porumbului destinat consumului. Dar, fermierii fac profit si de 4.000 de lei la hectar.

„Noi ca şi potenţial agricol am putea să producem mult mai multă sămânţă şi să devină mult mai mulţi fermieri ca şi producători de seminţe şi totodată o dezvoltare economică a fiecărei ferme,” a explicat Magneriu Jalbă, director adjunct la DADR Iași. 

În România există peste 2,5 milioane de hectare de teren arabil cu fertilitate ridicată. Numai bun pentru producerea de seminţe de calitate care să ajungă aproape pe toate continentele.

„În contextul aplicării unor verigi tehnologice clare, respectiv o mecanizare bine puse la punct, aplicarea unui sortiment de îngrăşăminte chimice care pe lângă elementele nutritive prezente ăn humus care sunt puse la dispoziţia apei prin intermediul apei, pot ridica producţia atât din punct de vedere al cantităţii cât şi al calităţii,” a explicat Eugen Teodorescu de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași. 

Fermierii din Moldova spun că vor încerca să ceară Guvernului impunerea unui preţ minim pentru achiziţia de produse. În acest fel companiile multinaţionale nu vor mai dicta preţurile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri