Agricultura - domeniul în care românii sunt plăți de zece ori mai bine decât în România

Data publicării:
muncitori romani agricultura

Fermierii britanici sunt permanent în căutare de forţă de muncă din statele est-europene. Preferaţi sunt românii şi bulgarii, pentru că lucrează pe salarii mici, dar și pentru că britanicii refuză, de regulă, munca sezonieră.

„Fermierii din Marea Britanie vin la organizaţia noastră şi ne cer să le găsim oameni care să lucreze în agricultura sezonieră, pe perioade determinate, cuprinse între 3 şi 6 luni,” explică Rob Orme, directorul unei firme de recrutare din Marea Britanie

Muncitorii sunt plătiţi la normă, pentru fiecare oră lucrată. Guvernul britanic a impus însă o sumă minimă de plată.

„Salariul pe oră este de 6,5 lire, iar un român, un bulgar poate lucra între 40 - 50 de ore pe săptămână. Poblema este că este muncă la normă - cât faci, atât câştgi. Ăsta este un aspect şi se poate câştiga între 30 de lire pe zi şi 100 de lire pe zi,” a spus Luminiţa Smântână, asociat într-o firmă de plasare a forţei de muncă.

Iar munca românilor este foarte apreciată în Regat, spune reprezentantul firmei de recrutare, care colaborează cu 300 de ferme de pe întregul teritoriul Marii Britanii. El are însă câteva sfaturi pentru români: să verifice bine condiţiile de muncă şi firma la care pleacă.

„Şi, de asemenea, este important să îşi ia cu ei nişte bani, ca să aibă cu ce trăi până se face prima plată,” a mai spus Rob Orme.

Cea mai mare agenţie de plasare a forţei de muncă din Marea Britanie trimite anual către Regatul Unit în jur de 10.000 de lucrători pentru muncile agricole.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri