Alertă pentru vaccinare. Nevaccinarea a dus la apariţia unor boli considerate de medici eradicate

Data publicării:
vaccinuri

Vaccinurile cuprinse în programul de imunizare al Ministerului Sănătăţii previn 10 boli şi 100 de complicaţii. Cu toate acestea, medicii spun că, de la an la an, părinţii sunt tot mai reticenţi în ceea ce priveşte vaccinarea copiilor.

„Dar sunt şi explicaţii care te lasă stupefiat. De pildă, m-am documentat pe internet şi sunt foarte multe efecte secundare şi nu vreau copilul meu să facă autism, copilul meu să facă boli autoimune, copilul meu să fie în risc de moarte din cauza vaccinului,” a spus Evelina Moraru, medic pediatru.

Nevaccinarea a dus la apariţia unor boli pe care medicii le credeau eradicate. Mai mult, unele bacterii, cum este pneumococul, au devenit rezistente la antibiotice. Aşa se face că unii pacienţi care nu au fost vaccinaţi la timp nu au mai putut fin salvaţi.

„Am avut două decese prin bronhopneumonie la copii care au fost cu rujeolă. Nu se maore de rujeolă, dar se moare ărin complicaţiile rujeolei şi am avut cazuri de bronhopneumonie gravă după tuse convulsivă,” a spus Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

Ţinta campaniei este convingerea populaţiei cu vârste cuprinse între 16 şi 45 de ani, viitorii părinți, că vaccinarea este benefică. În plus, până în 2020 se doreşte ca peste 95 la sută din populaţie să fie vaccinată.

„S-a dovedit că o populaţie imunizată 95% din cazuri înseamnă o protecţie şi pentru cei care nu sunt imunizaţi. Scăderea sub această limită înseamnă posibilitatea reapariţiei unor focare de boli grave cu complicaţii multiple,” a spus Anca Deleanu, preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie Iaşi. 

Anual, în Iaşi, trei la sută dintre nou-născuţi sunt nevaccinaţi împotriva tuberculozei şi a hepatitei la cererea părinţilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri