Anchetatorii continuă astazi să refacă firul evenimentelor de la universitate

Data publicării:
atacator 1

Puţin după ora 9, atacatatorul a intrat într-un amfiteatru al Universității Al. I. Cuza în care susțineau licența 40 de studenți de la Facultatea de Telecomunicaţii și a ameninţat că va arunca în aer clădirea.

A spus că este terorist și are o bombă. S-a așezat lângă catedră, a deschis geamantaul și a început să cupleze acolo. Gândiți-vă că în mâna avea butonul cu care voia să detoneze bomba.

Studenții și decanul au încercat să negocieze cu atacatorul, însă fără succes. La un moment dat, bărbatul a vrut să pună cap la cap piesele bombei și să își ducă la bun sfârșit planul.

"A început să dezvelească învelișul de pe bombă și din greșeală a apăsat pe buton și a explodat. După ce a explodat eu și cu un coleg am sărit peste dânsul l-am imobilizat, i-am prins mâinile la spate și i le-am legat cu o curea," a spus Marian Platonov, unul dintre studenții care l-au imobilizat pe atacator.

„Mi-a explicat de la jandarmi că proiectilul era unul veritabil din cel de-al Doilea Război Mondial și amfiteatrul nu rămânea întreg," povestește Ion Bogdan, decanul Facultății de Electronică și Telecomunicații.

Studenții au sunat la 112 , iar în câteva momente, zona a fost împânzită de polițiști, pirotehniști și agenți ai Serviciului Român de Informații.

„Echipa pirotehnică s-a deplasat la fața locului, imobilizând bărbatul. Cel mai important lucru este că nu a existat nicio victimă," a declarat Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al IPJ Iași.

Bărbatul a fost preluat de anchetatori, iar zona a fost securizată. La mai bine de 8 ore de la incident, bomba a fost scoasă de pirotehniști din incinta universității și transportată cu un echipament special până la poligonul din Popricani unde a fost detonată. 

Între timp, atacatorul de la universitate i-a însoţit pe poliţişti la apartamentul său din Tătăraşi, unde i-a fost percheziţionată locuinţa. La ieşire, autorităţile aveau asupra lor două plicuri, însă au refuzat să spună ce au confiscat din apartamentul bărbatului.

După mai bine de două ore de percheziţii, atacatorul a părăsit apartamentul.

Vecinii au rămas surprinşi de fapta bărbatului, dar recunosc că era destul de retras.

"Era liniştit, dar nu prea dădea prin bloc. Era mai retras de fel," spune un vecin.

Atacatorul a fost dus din nou la Inspectoratul Judeţean de Poliţie pentru a fi audiat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri