Sari la conținut

Apa otrăvită în fântânile din Iaşi 

Inspectorii de sănătate publică au descoperit că apa este necorespunzătoare în numeroase localităţi din Iaşi unde oamenii au avut posibilitatea să-şi testeze gratuit sursele de apă din gospodărie într-un laboratorul mobil. Grav este că, deşi au fost avertizaţi asupra pericolului la care se expun, oamenii nu iau nicio măsură.

"O fierbem și tot o bem dacă este cazul, de unde să luăm alta?" spun oamenii.

Nitriții și nitrații nu se distrug prin fierbere, spun speciliştii. Dimpotrivă, se concentrează. Iar copiii sunt cei mai expuşi, pentru că nitriţii din apă provoacă blocarea oxigenării organismului şi acest lucru poate duce la deces.

Lucian Cernahovschi, medic laSpitalul pentru Copii "Sf. Maria": "din păcate, intoxicația cu nitriți, sau boala albastră, așa cum este cunoscută, reprezintă în continuare o problemă de sănătate publică. De la începutul anului, au fost tratați în secția de toxicologie 11 pacienți cu această afecțiune."

Anul acesta, doar zece primari din judeţul Iaşi au cerut testarea apei din fântânile publice, deşi prin lege sunt obligaţi să facă acest lucru. O astfel de analiză costă cel puțin 250 de lei, iar cum în majoritatea localităților sunt și câte 100 de fântâni, primăriile nu dispun de atâția bani.

"În momentul de față, sunt înregistrate în jur de 9.000 de fântâni publice pe raza județul Iași și, la cele mai multe dintre ele, apa nu este potabilă," a declarat Marius Voicescu, purtător de cuvânt DSP.

Răzvan Manolache, purtător de cuvânt APAVITAL Iași: "am considerat că este bine să facem o campanie prin care să încurajăm să se renunțe la aceste sisteme vechi, arhaice de consum și anume a apei de la fântâni cu atât mai mult cu cât apa de la fântână se face vinovată de foarte multe boli."

Simptomele intoxicaţiei cu nitraţi şi nitriţi sunt ușor de recunoscut. Persoana afectată are senzația de sufocare, dureri de cap, dificultăți în respirație și iar buzele, mâinile și picioarele devin albastre.