Aparatură perfomantă, unică în Moldova, zace nefolosită de 16 luni din cauza birocraţiei

Data publicării:
aparat oncologie 5 1

Acesta este acceleratorul de particule cumpărat în septembrie 2012 cu aproape 10 milioane de lei. De atunci, este doar un obiect de decor într-o cameră special amenajată la Instititul Regional de Oncologie din Iaşi.

Miile de bolnavi de cancer se tratează la alte două acceleratoare din Iaşi.

Acestea sunt supraaglomerate - zilnic, la unul fac câte 60 de pacienţi terapie, iar la celălalt 90. Deşi se lucrează la foc continuu, listele de aşteptare se întind pe două luni.

„În timp boala se agravează şi noi ne agăţăm cu speranţa de aceste şedinţe. Ar trebui să fie mai multe ca să poată să vindece oamenii, de asta sunt aparatele, nu ca să stea să fie prăfuite şi oamenii să stea să sufere,” spune o pacientă. 

„Nouă ne trebuie şi aparate şi paturi ca să stăm aici. O lună jumătate să stai să te ţină aici în spital, dacă ar fi două ar fi şi durata, adică oamenii ar fi mai mulţi, ar fi altfel,” este de părere un alt pacient. 

Specialiştii speră ca peste două săptămâni, aparatul la care ar putea face şedinţe zilnic peste 60 de bolnavi de cancer, ar putea obţine avizul de funcţionare.

„Procedurile de autorizare sunt foarte greoaie, s-a prelungit această perioadă de autorizare, nu a depins de noi acest lucru,” a explicat Anca Munteanu, medic primar radioterapie.

Nefolosit este şi aparatul de brahiterapie folosit în terapia cancerelor de col uterin şi de esofag. Dispozitivul, care a costat 1,8 milioane de lei și a fost cumpărat în 2012 nu a primit nici până acum autorizaţia de funcţionare.

„Sunt foarte multe cazuri care ar beneficia de brahiterapie fie în scop curativ, fie paleativ. Din păcate, noi trimitem aceşti pacienţi către alte centre în cazul în care este indicată brahiterapia,” a mai spus Anca Munteanu.

Anual, peste 10.000 de pacienţi ajung la Institutul Regional de Oncologie din Iaşi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri