Aparatură performantă, închisă în dulap din lipsă de specialiști

Data publicării:
ghisee oncologie

Institutul de Oncologie din Iaşi a rămas cu doar trei radioterapeuţi, după ce unul s-a pensionat, altul şi-a luat concediu fără plată, iar altul intră în concediu de maternitate. Specialişti rămași spun că deşi lucrează peste program abia reuşesc să trateze toți bolnavii.

Conducerea Institutului Regional de Oncologie a făcut apel la toate spitalele din ţară care pot detaşa specialişti. Așa a ajuns la Iași un medic de la Bacău care va sta aici 6 luni, dar va lucra mai mult în ambulatoriu pentru că nu are experienţă.

Raportat la alte spitale din țară, unitatea medicală ieșeană are cea mai performantă aparatură, două acceleratore de particule de ultimă generaţie. Acest lucru nu poate compensa însă lipsa specialiştilor.

Conducerea Colegiului Medicilor din România are şi o explicaţie pentru numărul prea mic de specialişti. Mulţi pleacă în străinătate pentru că sunt plătiţi cu salarii de zece ori mai mari decât în ţară, dar şi pentru că radioterapia este o specializare grea.

"Această criză a apărut printr-o lipsă de, să spunem, proiect prognozat, o lipsă în alocarea locurilor către rezidenţiat. De abia în ultimii doi ani de zile au început să aloce locurile în funcţie de necesitatea pe piaţă," a declarat Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

În toată ţara sunt numai 54 de specialişti în radioterapie, iar anul acesta, 5 dintre ei și-au întocmit actele pentru a pleca în străinătate. La noi salariul unui debutant este de 300 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri