Sari la conținut

Artificii pentru ciori. Primăria Bacău încearcă să alunge cele 20.000 de păsări din oraş

Nu este sărbătoare, dar localnicii au totuşi motiv de bucurie. Pirotehniştii lansează seară de seară tiruri de artificii ca să alunge ciorile. Noaptea trecută, parcul central a fost teatru de luptă.

"Ne aflăm în perioada de cuibărire şi, în acest moment, ciorile sunt foarte sensibile la zgomote şi la tot ce le poate perturba. Noi încercă, să creăm un disconfort şi, prin aceasta, ele vor căuta un alt loc de cuibărit," a explicat Codrin Condrea, pirotehnist.

După ce păsările negre sunt alungate de zgomote, pe lumină, angajaţii de la spaţii verzi le distrug cuiburile. Localnicii abia aşteaptă să se poată odihni din nou pe băncile de care acum nu se pot atinge. Şi nu este singurul inconvenient al invaziei ciorilor: "şi de zgomot, şi de mizerie, dar mai mult de zgomot, cel puţin seara la ore mai târzii...nu zic de dimineaţa. Dimineaţa te trezeşti la ora 4:00, e foarte mult zgomot," spune un locatar. 

Primăria speră să câştige războiul psohologic cu ciorile, pentru că să le ucidă nu poate fi vorba: sunt în perioada în care îşi depun ouăle.

Vlad Gheorghiţă, purtătorul de cuvânt al DSVSA Bacău: "Ciorile sunt protejate de legislaţia romanească. Nu pot fi omorâte. Pot fi controlate prin mijloace specifice -ultrasunete sau alte asemenea echipamente."

Primăria din Bacău speră să reuşească să alunge măcar 10.000 de ciori din oraş în următoarele două săptămâni.