Asistenţi medicali întorşi la şcoală. Cei care vor să lucreze peste hotare trebuie să urmeze un curs de revalorizare

Data publicării:
CURSURI ASISTENTI MEDICALI

La Iaşi, asistenţii medicali sunt nemulţumiţi de obligaţia impusă de forurile europene de urma un nou curs pentru a putea profesa peste hotare. Multe dintre cadrele medicale era deja foarte aproape de plecarea în străinătate, iar cursurile se pot întinde şi pe parcursul a 32 de săptămâni. Asistenţii medicali cu experienţă spun că aceste cursuri sunt inutile. Mai mult, costurile lor, între 600 şi 800 de lei, li se par imense.

”Cred că este total greşit. Atât timp cât noi am făcut o şcoală şi avem nişte ani de experienţă în spate să mergem din nou pe băncile şcolii nu mi se pare corect din punct de vedere şi etic şi al banilor, că nu cred că ne permitem acum, că va fi contracost,” povestește Anamaria Pânzaru, asistentă medicală.

Mariana Stan, lider de sindicat la Spitalul ''Sfântul Spirirdon'' din Iași: ”Nu cred că este nevoie de această completare de studii. Cam 10-12 la sută din asistenţii medicali şi în mod special din asistenţii medicali tineri cu sau fără familie îşi manifestă dorinţa de a pleca în exterior pentru că acolo veniturile salariale sunt de 5-10 ori mai mari decât la noi.”

Carmen Lupu a absolvit Şcoala Postliceală Sanitară din Iaşi în 1994 şi tot de atunci lucrează în sistemul sanitar ca asistentă medicală. Din cauza veniturilor mici, femeia şi-a căutat de muncă în străinătate, iar un spital din Anglia i-a acceptat cererea de muncă. Săptămâna aceasta, însă, ea a aflat că este obligată să urmeze cursul de revalorizare care durează 11 săptămâni pentru a-i fi recunoscute studiile. Este disperată că şi-ar putea pierde contractul din străinătate.

”Ce fac, eu am bilet luat deja, un contract în Anglia, este soţul, ce fac. Trebuie să stau să fac cursurile sau să plec? În afară nu te aşteaptă nimeni, deci acolo contractul este contract, trebuie să ajungi, nu ajungi ai pierdut contractul,” spune asistenta medicală.

Conducerea Şcolii Postliceale Sanitare de Stat din Iaşi înţelege nemulţumirea absolvenţilor cu privire la Directiva 55/2013, dar spune că trebuie să se supună legii. La Şcoala Postlicealaă Sanitară de Stat din Iaşi, aceste cursuri de revalorizare vor fi făcute începând cu 1 februarie.

Edmond Ciumaşu, directorul Şcolii Postliceale Sanitare de Stat Iaşi: ”Orele vor fi sâmbăta şi duminica, aşa apare în metodologie, 6 ore sâmbăta, 6 ore duminica. Pentru un absolvent al şcolii tehnice sanitare promoţia 1978 aceste cursuri durează 32 de săptămâni. Pentru promoţiile recente 2008, 2009 şi aşa mai departe aceste cursuri durează 11 săptămâni.”

În ţară sunt 14 şcoli postliceale sanitare publice în cadrul cărora se vor derula aceste cursuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri