Atentat cu bombă la Universitatea Al. I. Cuza

Data publicării:
atentat

Puţin după ora 9, atacatatorul a întrat într-un amfiteatru al Universității “Al. I. Cuza” în care susțineau licența 40 de studenți de la Facultatea  de Telecomunicaţii  și a ameninţat că va arunca în aer clădirea.

"A intrat acest individ, un cetăţean în jur de 40 de ani, cu părul lung, îmbrăcat în negru şi cu o încărcătură în spate destul de consistentă. În momentul respectiv l-am întrebat ce căuta, a spus că are o bombă în spate, că o va detona,”  a spus Daniel Mătăsaru, asistent universitar, martor la incident.

“A spus că este terorist și are o bombă. S-a așezat lângă catedră, a deschis geamantaul și a început să cupleze acolo. Gândiți-vă că în mână avea butonul cu care voia să detoneze bomba,” povestește o altă studentă. 

Studenții și decanul au încercat să negocieze cu atacatorul, însă fără succes. La un moment dat, a vrut să pună cap la cap piesele bombei și să își ducă la bun sfârșit planul. 

"A început sa dezvelească învelișul de pe bombă și din greseală a apăsat  pe buton si a explodat. După ce a explodat, eu și cu un coleg am sărit peste dânsul, l-am imobilizat,i-am prins mâinile la spate și i le-am legat cu o curea," a spus Marian Platonov, student al Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației.

Studenții au sunat la 112, iar în câteva momente, zona a fost împânzită de politiști, pirotehniști și agenți ai Serviciului Român de Informații.

„Echipa pirotehnică s-a deplasat la fața locului, imobilizând bărbatul. Cel mai important lucru este că nu a existat nicio victimă," a spus Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al IPJ Iași. 

Anchetatorii spun că atacatorul a confecționat bomba  dintr-un obuz de jumătate de metru provenind  din al doilea Război Mondial, la care a atașat un dispozitiv mecanic artizanal pentru declanșare.  Potrivit pirotehniștilor, dacã obozul ar fi explodat, amfiteatrul ar fi fost spulberat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri