Atentatul de la Universitate, plănuit din răzbunare

Data publicării:
terorist

El este bărbatul care a pus pe jar autorităţile după ce a vrut să detoneze un proiectil într-unul din amfiteatrele Universităţii de la Iaşi. La audieri a povestit că a găsit obuzul de Paşte, pe un câmp din Suceava. A mers cu proiectilul în rucsac, peste 200 de kilometri, cu autocarul şi a pus în pericol vieţile tuturor celor pe lângă care a trecut.

A venit la Iaşi din zona unde a stat izolat în ultimii cinci ani. În peştera ascunsă în munte a scris mai multe cărţi despre păcatele lumii dar şi despre timpul în care a stat închis la Socola.

Mama bărbatului spune că fiul ei nu mai urma de ani de zile tratamentul recomandat de medici pentru schizofrenia care îl chinuia. 

Medicul psihiatru Gabriel Crumpei a explicat că lipsa medicamentelor a făcut ca lucrurile să nu funcționeze bine. 

Rupt de civilizatie şi de realitate, bărbatul a început să croiască planuri de răzbunare împotriva oamenilor. În locuinţa mamei suspectului, anchetatorii au găsit DVD-uri cu montaje făcute de atentator. Bărbatul pusese cap la cap secvenţe din filme şi imagini religioase, pe care scrisese mesaje despre lume, Dumnezeu şi despre planul lui iniţial de atac.

Deşi a fost internat de 9 ori la spitalul de Psihiatrie Socola, bărbatul a fost luat de fiecare dată acasă pe răspunderea mamei sale, aşa cum declară aceasta. Însă a fost nevoie de un astfel de incident pentru ca autorităţile să ia în calcul măsuri mai aspre pentru bolnavi. Primarul Iașiului, Gheorghe Nichita, crede că ar trebui inițiat un proiect pentru înființarea unei rețele naționale de supraveghere a pacienților aflați în evidența spitalelor de psihiatrie.

După apartamenul suspectului, anchetatorii au verificat şi  zona Ciric unde se banuiește că barbatul a ținut ascunsă bomba. Nu au mai gasit insa niciun dispozitiv exploziv.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri