Au început pregătirile pentru sărbătoarea Sf. Parascheva. Maicile lucrează pentru a termina veşmintele până pe 10 octombrie

Data publicării:
VESMINTE SFANTA

La Mănăstirea Galata, maicile lucrează de zor pentru a termina până pe 10 octombrie veşmintele pentru Cuvioasa Parascheva. Au primit comenzi încă de la începutul anului, însă ultimele săptămâni înaintea sărbătorii sunt de foc pentru ele. Au terminat două straie noi, însă mai au de lucru.

În funcţie de material şi model, preţul unui veşmânt variază între 500 şi 1.200 de lei. Haina trece prin mâinile mai multor maici, care se ocupă de croit, brodat, călcat şi cusut. Iar la solicitarea donatorului, pe straie se pot aplica şi pietre semipreţioase.

Veşmintele pregătite pentru Cuvioasa Parascheva sunt donate de către credincioşi, iar preoţii au misiunea de a alege unul dintre ele pentru hram. Schimbarea veşmintelor are loc după un anumit ritual înainte ca moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva să fie scoase în curtea catedralei.

”Spre seară, se închide Catedrala Mitropolitană şi diaconi, preoţi cântă troparul Sfintei Cuvioase, apoi, unul dintre diaconi rosteşte acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva. În acest timp, se ia veşmântul uzat şi se pune unul nou,” a explicat preotul Gheorghe Mihăilă, reprezentant al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Moaştele Sfintei Parascheva mai sunt acoperite cu alte două veşminte care nu se schimbă. Primul este de pe vremea Domnitorului Vasile Lupu şi a Mitropolitului Vaarlam, iar al doilea a fost pus în 2008 la cererea Înalt Prea Sfinţitului Teofan. Celelalte straie primite sunt păstrate pentru a fi folosite la celelalte sărbători importante de peste an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri