Au revenit din expediția siberiană. Cei trei tineri din Iași plecaţi în aventură cu un ARO vor realiza un documentar

Data publicării:
aro siberia

Iulian, Ştefan şi Tudor au revenit în Iaşi după 156 de zile petrecute departe de casă. Au fost cele mai frumoase cinci luni din viaţa lor, trăite intens şi pline de adrenalină. Au gătit în aer liber, majoritatea nopţilor şi le-au petrecut în maşină, iar uneori şi-au pus chiar viaţa în pericol pentru a ajunge la comunităţile de români din Siberia.

"Ceva cu adevărat notabil au fost trecerile peste podurile de cale ferată în Siberia, nu ştiai când vine trenul. Deci şansele să fii lovit de tren erau foarte mari, trenurile veneau cam la 10 minute unul de altul," povesteşte Ştefan Amarandei.

Și după 20 de mii de kilometri străbătuți până la destinație și-au împlinit și visul de a cunoaște cât mai mulți urmași ai celor deportați de regimul comunist în lagărele din Siberia.

Cea mai mare comunitate de vorbitori de limbă română au întâlnit-o în Kazahstan.

"Am fost primiţi foarte bine, cu mult entuziasm, am petrecut mai multe seri depănând amintiri, punându-i în temă cu ce se mai întâmplă acasă. Ni s-a pus la dispoziţie absolut tot, ne-au primit în casele lor, ne-au ajutat la reparat maşina, şi-au pus atelierele la dispoziţie, garajele, toate uneltele pe care le aveau," a spus Iulian Ciobănaşu

Toată călătoria i-a costat 11.000 de euro.

"Banii, în mare parte, i-am strâns fiecare din timp, am mai vândut ce-am avut. De exemplu, eu mi-am vândut maşina," povesteşte râzând Tudor Poşa.

Toată experienţa lor - traseul dificil, peripeţiile, întâlnirile emoţionante pe care le-au avut cu românii şi poveştile lor vor face subiectul unui documentar.

Ştefan Amarandei: "Când am intrat în România, peste pod la Giurgiu mă luase aşa un dor de expediţie şi de călătorie şi încă eram pe traseu, nu prea voiam să ajung acasă."

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri