Autoritățile plantează pomi să țină zăpada departe de șosea

Data publicării:
plantare puieti coperta

Două sute de militari, angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, poliţişti de frontieră şi locuitorii din comuna Gorban au ieşit la plantat copaci, în speranţa că peste câţiva ani nu vor mai rămâne izolaţi în timpul iernii.

Pe o distanţă de un kilometru şi jumătate au fost plantate şapte rânduri de arbori - păducei, salcâmi şi sălcii.

„Începem anul acesta, pentru că aceasta este perioada cea mai bună pentru a planta pomi, începem în comuna Gorban pe drumul judeţean care leagă satul Podul Hagiului de comuna Cozmeşti, un loc cunoscut întotdeauna datorită viscolului pentru că este blocat,” a explicat Cristian Adomniței, președintele Consiliului Județean Iași. 

Importanța intervenției în această zonă a fost subliniată și de primarul comunei Gorban, Dănuț Rotaru, „Pe perioada de iarnă acest drum se înfundă, durează atât de mult până vin maşinile de la Iaşi pentru că nu mai este alt drum judeţean în zonă, câteodată vin din partea cealaltă de Iaşi. 2 , 3 zile, o săptămână nu poţi să intervii în situaţii de urgenţă, să intervii cu ambulanţă, am persoană cu dializă.”

Drumul judeţean 244G este blocat săptămâni în şir în fiecare iarnă, motiv pentru care copiii nu pot merge la şcoală, iar ambulanţele nu pot ajunge la cazurile medicale.

 În anii următori vor fi plantaţi copaci şi pe alte drumuri judeţene din Iaşi şi asta pentru că perdelele forestiere reduc viteza vântului cu 50 la sută faţă de câmpul deschis.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri