BACĂU. Bilanţ sumbru. Zeci de familii şi-au abandonat copiii din cauza sărăciei

Data publicării:
COPII ABANDONATI

Zeci de familii din mediul rural preferă să-şi abandoneze copiii pe străzi sau la uşa spitalelor, pentru că nu au cu ce să-i crescă. Numai în 2014, asistenţii sociali s-au confruntat cu aproape 90 de astfel de situaţii. Aproape jumătate dintre aceşti copii au fost găsiţi pe străzi. Restul fie au fost lăsaţi în spitale, fie la uşile unor vecini sau rude, chiar şi abandonaţi în propriile locuinţe.

Patru copii nevinovaţi au fost găsiţi rătăcind pe străzile din Bacău. Era în preajma Crăciunului, însă în loc să se bucure de sărbători, ei erau desculţi, murdari şi înfometaţi.

“Zilnic se discută cu ei, sunt îndrumaţi, chiar unele probleme legate de agresivitatea asta primitivă, sunt stări pe care nu le pot controla, luptă pentru supravieţuire,” a explicat Elena Nistor, psiholog în cadrul DGASPC Bacău.

Părinţii sunt de negăsit, iar singul lor sprijin îl reprezintă angajaţii centrului social, unde au fost duşi. În aceeasi situaţie sunt zeci de copii şi, din păcate, prea puţini, doar 10 la sută din ei, au şansa să ajungă la asistenţi materinali care să îi iubească. Un exemplu vine de la Gabriela Circo care la 58 de ani este mamă pentru copiii altora.

“Ne-a trebuit multă răbdare, chiar şi citit şi intrat şi căutat răspunsuri. Sunt diferiţi, sunt foarte diferiţi şi au mai multă nevoie decât un copil normal şi am fost în stare să le-o oferim. E greu, dar cand vezi că ai şi realizări este fantastic, bucurie mare,” povesteşte asistentul maternal.

Odată preluaţi de asistenţii sociali se încearcă identificarea părinţilor şi a rudelor până la gradul al patrulea. Numai că procesul este de durată.

“Dacă nu se identifică nicio soluţie pe plan local, atunci autorităţile locale ne cer sprijinul şi atunci copilului i se întocmeşte un plasamanet de urgenţă, poate să ajungă la un asistent maternal profesionist, cei mai mari ajung unii aici la centrul în regim de urgenţă, alţii la centrul copiilor străzii,” a explicat Marian Vătămănescu, purtătorul de cuvânt DGASPC Bacău.

90 la sută dintre situaţii au la bază problemele financiare.

Lucia Romedea, asistent social la Maternitatea Bacău: “Mediul din care provin mamele sunt medii sociale precare, cu o situaţie financiară precară şi materială, în care mama abandonează copilul fără a mai da o explicaţie referitor la ce şi cu ce se confruntă.”

Pentru ca aceşti copii nedoriţi de către proprii părinţi să aibă o viaţă normală, soluţia este adopţia. Din păcate însă, procedura este complicată şi poate dura uneori şi câţiva ani. Spre exemplu, în 2014 în judeţul Bacău au fost terminate doar 24 de adopţii din aproximativ 300 de dosare depuse.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri