BACĂU. Copilărie sfârșită în spatele gratiilor

Data publicării:
copilarie 20sf 20r 20it 20n 20spatele 20gratiilor-35879

Cristian. 17 ani. Condamnat defintiv la 8 ani de închisoare pentru omor calificat. ”Ne-am luat la ceartă, la înjuraturi, m-a lovit el primul si dupa aia l-am lovit și eu. Cu pumnii și picioarele. A cazut jos și am continuat să dau mai departe.”

Bogdan. 17 ani. Condamnat definitiv la 4 ani si 4 luni pentru omor deosebit de grav. ”Eram beat, în anturaj și am dat la cineva cu o bâtă în cap și după aia a venit poliția acasă.”

Iar lista ororilor comise de infractorii minori continuă. Gabi este pentru a doua oară în spatele gratiilor, la penitenciarul Bacău. Nu mai ține minte numărul spargerilor pe care le-a dat. Și are doar 15 ani. De Crăciun, va primi cadou…o nouă condamnare. ”Dintr-un magazin am furat și 24 de milioane, din altul 6, 7, depinde cât era. Eram cu doi prieteni de-ai mei. Mergeam, deschideam geamul cu levierul și după aia intram înăuntru și luam banii, bunurile, după aia plecam de acolo în altă parte.”

32 de minori judecați pentru fapte deosebit de grave

Județul Bacău este pe primul loc la nivel național în ceea ce privește infracționalitatea juvenilă. Așa se face ca doar în acest an, potrivit datelor Departamentului Instituțiilor Penitenciare, 32 de minori au fost judecați pentru fapte violente grave.

Adrian Novac, purt de cuv Penitenciarul Bacau: ”Să vă dau un exemplu, în cursul săptămânii trecute am avut 3 minori arestați preventiv pentru infracțiuni săvârșite cu violență, deci este un număr relativ mare.”

”Un procentaj destul de mare îl dau cei care au provenit din familii unde violența era un pic mai ridicată și atunci au împrumutat modelul parental” (Loredana Bolfa, psiholog)

În 90% dintre cazuri, minorii provin din familii dezorganizate, a precizat psihologulLoredana Bolfa: ”În penitenciarul Bacău nu avem numai cu omor avem cu toate infracțiunile ce le găsim în codul de procedură penală, dar dacă vă referiți la cei care au probleme la infracțiuni cu violență și în speța omor, un procentaj destul de mare îl dau cei care au provenit din familii unde violența era un pic mai ridicată și atunci au împrumutat modelul parental.”

În prezent, în Penitenciarul de Minori și Tineri din Bacău sunt închiși 45 minori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri