Bacău. Un spital pentru bolnavi în fază terminală, ridicat de oameni de afaceri 

Data publicării:
camera spital privat

 

Lucrările la centrul de îngrijire paleativă din Bacău au durat aproape doi ani. Mobilierul şi aparatura sunt de ultimă generaţie. Fondatorii au încercat să asigure toate condiţiile pentru a uşura suferinţa bolnavilor. "Este o şansă pe care o oferim bolnavilor de a se trata în mod civilizat în condiţii moderne," spun medicii. 

Aici, bolnavii pot beneficia de tratamente care să le amelioreze durerile provocate de bolile de care suferă, dar şi de consiliere psihologică. Iar 10 medici şi peste 20 de asistente vor avea grijă ca pacienţii să nu simtă lipsa familiei. "Toţi bolnavii care sunt suferinzi, un bolnav cardiac, hepatic, cu afecţiuni oncologice, cu boală HIV, absolut toţi bolnavii, inclusiv bolnavii care au boli paleative, sunt bolnavi în stadiul terminal, trebuie să le acordăm o şansă ca să fie trataţi până în ultima clipă cu demnitate şi cu respect," a explicat doctorul Constantin Negru, director medical al spitalului. 

În România sunt peste 350.000 de bolnavi de cancer 

Cifrele de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii sunt sumbre: în ţara noastră sunt înregistraţi peste 350.000 de bolnavi de cancer din care aproape 5.000 sunt copii. Iar mai bine de jumatate dintre aceşti pacienţi se află în faze terminale şi au nevoie de îngrijire paleativă. Din păcate, nici măcar 10% dintre ei nu beneficiază de aceste servicii pentru că, în ultimii ani, Ministerul Sănătăţii a alocat tot mai puţini bani pentru construirea unor astfel de centre.

"Se pune tot mai des acest diagnostic şi există un moment în evoluţia acestei boli când terapia şi când tot ceea ce putem noi face în cadrul spitalicesc organizat este depăşit, şi atunci nu există o soluţie," a spus medicul Mihaela Spiridon, şefa secţiei Oncologie din cadrul Spitalului Judeţean Bacău. 

"Pacientul se crede o povară în familia lui"

"Pacientul, în familia lui, produce o suferinţă enormă familiei şi lui în acelaşi timp, că se crede o povară în familia lui şi instituţiile din acestea cu paturi sunt foarte puţine," a explicat medicul Nadia Dug.  

Spitalul dotat cu 24 de paturi pentru bolnavii cu afectiuni cronice si 17 paturi pentru ingrijiri paleative, urmeaza sa incheie contract cu Casa de Asigurari de Sanatate, care va suporta o parte din costurile serviciilor medicale oferite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri