Bani de la stat pentru ferme fantomă. APIA a constatat că s-au cerut ilegal bani pentru 9.000 de animale

Data publicării:
cioban cu oi

Fermierii din județul Iași au cerut subvenții în acest an pentru peste 346.000 de oi și capre. Timp de două luni, inspectorii de la APIA au mers în control la mai multe exploatații, pe care le-au ales în mod aleatoriu.

"Am avut de verificat un eșantion format dintre 219 exploatații , cu peste 56.000 de capete. La finalul controlului s-a constat un număr mai mic cu aproximativ 9.000 de capete," a explicat Sergiu Jităreanu, directorul APIA Iași.

În foarte multe situații s-au făcut raportări fictive. Un fermier din localitatea Focuri a solicitat nejustificat subvenție pentru 300 de animale.

"Le-a scos doctorul din registru și anul trecut am avut 900 și ceva de oi și am mai vândut și nu le-a scos pe acelea vândute," a spus fermierul Dumitru Bârjoveanu.

Medicul veterinar, în schimb, spune că vina pentru pierderea subvenției îi aparține în totalitate fermierului, deoarece nu a avut la iventar animalele declarate: "În exploatația respectivă au mai avut loc evenimente, mișcări de animale, pierderi de crotalii, poate chiar moartea sau sacrificarea unor animale, care nu au fost anunțate către mine, așa cum are obligația."

Acesta nu va mai primi deloc subvențiile de la APIA pentru acest an. Mai mult, el riscă și o amendă cuprinsă între 600 și 1.200 de lei.

Vasile Macovei, primarul localității Focuri: "Nu am știu că nu are acest număr efectiv de animale pentru că nu noi facem verificările în stână, ci medicul veterinar și cei de la APIA."

Fermierii prinși că încercau să păcălească statul nu vor primi deloc subvenție în acest an sau vor le vor fi alocate sume cu până la 20% mai mici. Inspectorii de la APIA vor continua controalele până pe 21 decembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri