Sari la conținut

Bani falşi, confiscaţi la Iaşi. Hârtiile de câte 20 de euro urmau să ajungă în Republica Moldova

În urmă cu două zile, poliţiştii şi procurorii de la Direcţia de Combatere a Crimei Organizate Iaşi s-au mobilizat şi au reţinut, în trafic, două persoane din Republica Moldova. Anchetatorii aveau informaţii că cei doi au asupra lor suma de două mii de euro, în bancnote de 20 şi 50 de euro, care sunt falşi. Hârtiile au fost găsite asupra cetăţenilor, iar la anchetă aceştia au spus că banii urmau să ajungă în Republica Moldova.

"Suma de două mii de euro a fost preluată de către cei doi moldoveni Anatolie și Ciubotaru Ion de la inculpatul Poiană Cezar. Comanda a fost dată de inculpat la o persoană din Italia," spune procurorul Vasile Airinei.

Cei două mii de euro au fost cumpăraţi de către cetăţenii din Republica Moldova de la un localnic din judeţul Bacău. Acesta din urmă este cel care a făcut comandă în Italia, iar hârtiile falsificate au fost trimise printr-o firmă de curierat. Hârtiile au fost falsificate în tipografii clandestine din peninsulă, mai spun ofiţerii de la crimă organizată.

"Cele trei tipuri de bancnote au fost falsificate în tipografii clandestine pe teritoriul Italiei , tipografii clandestine care ulterior autoritățile din Italia le-au găsit. Persoanele care falsificau banii în Italia au fost reținuți și arestați," spune comisarul şef Gheorghe Zbarnea, şeful DIICOT Iaşi.

Banii care au fost confiscaţi acum de către anchetatori sunt resturi de bani ale reţelei care a fost destructurată încă de la începutul anului în Italia. Până în prezent procurorii nu au reuşit încă să identifice persoana care a trimis monedele falsificate în România. Atât cetăţenii basarabeni cât şi persoana din judeţul Bacău au fost arestaţi sub acuzaţia de punere pe piaţă a unei monede falsificate.