Barul satului, înlocuit cu o bibliotecă. Decizia primarului i-a împărţit pe localnici în două tabere 

Data publicării:
BIBLIOTECA BAR

Discuţie între un localnic şi bibliotecară: "- Matale, când veneai aici, beai câte o berică. - Ce băuturi erau aici, ieşeam ţeapăn!"

În fostul bar din sat, localnicii sunt întâmpinaţi de o bibliotecară. Încă din prima zi în care s-a deschis, aproape 30 de localnici au trecut pragul bibliotecii pentru a împrumuta o carte.

Paradoxal sau nu, lângă biblioteca este un bar. Clienţii, majoritatea trecuţi de prima tinereţe, recunosc că nu sunt atraşi deloc să meargă la bibliotecă.

"Dar la ce să ma uit? La poze erotice? Nu mă uit eu la din astea. Ce să fac, dacă nu citesc? Eu văd doar nişte rânduri negre, aşa cum trec furnicile prin pădure," mărturiseşte un localnic.

Alt bărbat din comună a preferat să intre pe uşa barului, în loc de cea a bibliotecii: "- O să mergeţi să luaţi să citiţi o carte? - Da, dacă au ce n-am citit eu... Ia mai toarnă un păhărel!"

Totuşi, unii localnici speră ca, odată cu apariţia bibliotecii în centrul satului, să crească numărul celor care preferă să citească o carte în loc să meargă la bar.

"Un centru de cultură e mai important decât o crâşmă, nu? Ce să înveţi acolo? Ce să auzi? Ce exepresii?" consideră o femeie din sat. 

Cei mai fericiţi de investiţie sunt însă copiii, care acum au unde să citească, să-şi facă temele sau să intre pe internet. "Le-am creat posibilitatea ca, după ce se plictisesc de citit sau de biblionet, să vină să sa se relxeze, să deseneze," explică bibliotecara.

În biblioteca din Blăgeşti, denumită "Ion Creangă", după scriitorul preferat al primarului, localnicii au la dispoziţie aproape 12.000 de volume, mare parte primite din donaţii. Din fosta cârciumă au fost păstrate doar scaunele, mesele si rafturile. În rest, clădirea a fost transformată radical.

"Aici erau jocuri de noroc şi am schimbat, acum sunt calculatoare de la fundaţia Bill Gates, program de biblionet, calculatoare primite gratuit de cinci ani, vin şi tinerii şi bătrânii şi elevii," a explicat Laurenţiu Munteanu, primarul comunei Blăgeşti.

Planurile primarului nu se opresc aici. El vrea ca în primavară să termine lucrările din faţa bibliotecii, să monteze pavele şi să planteze arbori. Iar când bugetul local îi va permite, vrea să cumpere clădirea în care se află biblioteca.

Reporter: Oana Jîmbu
Operator: Marius Zaharia
Editor montaj: Adi Chiţac
Editor text & web: Diana Cîrlan 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri