Bazin olimpic neterminat de 20 ani. Primăria va încerca să obţină finanţare europeană pentru proiect

Data publicării:
BAZIN OLIMPIC IN PARAGINA

Construcția bazinului olimpic de la Iaşi a început în 1995, iar scopul proiectului era de a oferi un spațiu de recreere pentru studenții și angajații Universității Tehnice Gheorghe Asachi din Iași. Ulterior, conducerea universității și-a propus să construiască o bază sportivă olimpică. După ce s-a investit un milion de euro, construcţia nu a mai primit însă finanţare de la ministerul educaţiei.

După mai bine de 20 de ani de la demararea lucrărilor, bazinul olimpic din Iaşi este finalizat în proporţie de numai 40 la sută. În ultimii ani nu s-a mai investit în niciun leu în acest proiect, iar construcția deja ridicată a început să se degradeze. În plus, terenul de 48 de mii de metri pătrați este plin de gunoaie, spre disperarea locuitorilor din zonă. 

"Eu m-am mutat aici acum 12 ani, era în construcție, dinainte, s-a lucrat vreo 2-3 ani bine. Adică tot ce vedeți aici în 2 ani s-a făcut și după aia s-a oprit de tot."

"Urât, foarte urât, dar asta este situația."

"Bazin olimpic dar e de mulți ani aici și nu s-a mai terminat. Nu este normal, dar probabil nu sunt fonduri."

Reprezentanții Universității Tehnice au propus Primăriei să preia amplasamentul și să încerce să obțină finanțare europeană.

"Mai e nevoie de o sumă de 4 milioane de euro, aproximativ, pentru definitivarea bazinului. Urmează să se reproiecteze instalațiile sanitare, electrice, tot ce înseamnă instalații pentru că ele au fost proiectate la nivelul anului 1995 atunci când s-a început investiția," a explicat pentru Digi24 Sorin Iacoban, șeful Direcţiei de Servicii Studenţeşti din cadrul Universităţii Tehnice Gheorghe Asachi.

Drumul până la obținerea finanțării este, însă, lung, mai ales că reprezentanții municipalității au identificat deja o serie de impedimente.

"Mai sunt câteva probleme legate de proprietate asupra terenului pe care s-a început investiția, există într-adevăr un proprietar care a fost pus în posesie printr-o hotărâre judecătorească cu o bucățică de teren chiar sub fundația clădirii. Am luat legătura cu dumnealui și încercăm să-l scoatem de sub fundație," a spus viceprimarul Mihai Chirica. 

În Iaşi nu există niciun bazin olimpic, iar elevii care vor să facă performanţă trebuie să facă naveta săptămânal 80 de kilometri, până la bazinul semi olimpic din Roman, județul Neamț.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri