Sari la conținut

Bibliotecă online pentru locuitorii din Iaşi. Titlurile cărţilor sunt enumerate pe site, iar împrumutul se face personal 

Biblioteca virtuală are deja 250 de utilizatori și 800 de volume. Fiecare utilizator are acces la cărți, cu doar câteva click-uri. Trebuie doar să-și creeze un cont pe site și să facă o listă cu volumele pe care este dispus să le împrumute gratuit. Abia apoi poate împrumuta cărţi de la alţi utilizatori ai site-ului. Procedura este simplă și durează doar câteva minute:

"Selectăm utilizatorul, menționăm perioada de împrumut, când dorim să împrumutăm cartea și când dorim să înapoiem cartea. Şi trimitem un mesaj prin care îi spunem persoanei respective de ce merităm să ne dea cartea. În acest fel încercăm să stimulăm conversația."

Bazele comunității virtuale au fost puse de trei tineri: două fete care au lucrat într-o librărie și un afacerist care a absolvit facultatea de electrotehnică. Investiția inițială a fost minimă, iar cei trei tineri caută acum investitori pentru a dezvolta biblioteca virtuală şi a menţine accesul, în continuare, gratuit.

Tudor Munteanu, coordonator proiect: "Din partea mea a fost nevoia de a crea un produs care să fie util oamenilor. E adresat oricui, oricui vede în el un mijloc de a găsi cărți noi, de a întâlni oameni pasionați, eventual cu aceleași pasiuni literare ca și ei."

"Am vorbit cu câțiva utilizatori, eu le-am cerut feedback, pentru că noi încercăm să îmbunătățim cât mai mult platforma. Feedback-ul a fost unul pozitiv," a spus Diana Niculae Grigorescu, coordonator proiect. 

Deocamdată, coordonatorii proiectului nu pot garanta returnarea cărților, dar în curând vor implementa un sistem de indicare a utilizatorilor care nu returnează cărţile la timp sau le deteriorează. Ieșenii sunt încântaţi de iniţiativă:

"Mi se pare o idee foarte bună, în special dacă face oamenii să citească mai mult."

"Aș avea încredere, pentru că nu are ce să facă cu o carte, o citește și mi-o înapoiază."

"Poate că nu oricine își permite să cumpere o anumită carte și atunci, decât să stea prăfuită, aș prefera să fac schimb cu alte persoane."

Bibliotecarii, în schimb, spun că nicio astfel de comunitate online nu va putea înlocui mersul la sala de lectură.

Florina Mânzu, bibliotecar în cadrul Bibliotecii "Gheorghe Asachi": "Biblioteca online sperăm că va funcționa. Spuneau la un moment dat că e bună pentru socializare, dar eu consider că biblioteca de la noi e mult mai bună, e plină de tineri care vin, stau pe holuri, vorbesc."

Platforma online concepută de cei trei tineri este singurul site de acest tip din țară, iar coordonatorii se gândesc să extindă proiectul și pe plan național.