Sari la conținut

Biserică din Iaşi, unicat în ţară. Lăcaşul de cult are icoane făcute din mozaic

De cinci ani, 20 de voluntari din cartierul Cantemir, majoritatea pensionari, merg zilnic la biserica Sfânta mahrama Domnului şi Sfinţii Brâncoveni, unde fac icoane din mozaic. Munca este cât se poate de migăloasă şi este făcută cu ajutorul unui pictor. Acesta face mai întâi icoana, iar peste aceasta credincioşii aşează pietricele din mozaic.

Neculai Dorneanu, preot în Biserica Sf. Mahrama a Domnului şi Sfinţii Brâncoveni: “Pentru noi este foarte important că voluntariatul lor pleacă din credință, pleacă din dragoste și jertfelnicie. Și astfel ei reușesc să imprime icoanelor care sunt realizate un aspect special, o imagine a sufletului lor. “

“La început am fost neîndemânatecă, nu ştiam cum să folosesc cleştele, nu ştiam cum se pune piatra nici într-o parte, nici în alta, nici cum să tai cu cleştele, nici să aşez oarecum pietrele. Şi pe parcus, cu ajutorul preotului şi al lui Dumnezeu, încet încet, am reuşit,” povesteşte Maria Chelariu, voluntar.

“Mai greu mi s-a părut la chip, acolo se lucrează cu nişte pătrăţele foarte mici, trebuie să fim foarte atenţi. Acolo e mai dificil, după aceea ne-am învăţat. Cu dragoste pentru biserică, pentru parohia noastră şi pentru ortodoxie,” a spus şi Ruxandra Pasat, voluntar.

Lucrările sunt încă la început. Pentru finalizarea lor ar fi nevoie însă de 800.000 de euro. Construcţia bisericii din cartierul Cantemir a fost terminată în 2007. Preotul lăcaşului de cult nu poate spune însă când vor fi gata icoanele. El speră ca tot mai multe persoane să se adune şi să facă voluntariat, astfel încât interiorul bisericii să se termine cât mai curând.