Sari la conținut

Buncărele din Iaşi, în paragină. Cele 77 de adăposturi din oraş vor fi expertizate şi reabilitate

Adăposturile antiaeriene au rolul de a adăposti populaţia în caz de război și sunt semnalizate printr-un triunghi albastru, încadrat într-un pătrat portocaliu. În Iași există 77 astfel de spații, majoritatea aflate în stare avansată de degradare.

În acest adăpost de protecție civilă, aflat la subsolul unui bloc de patru etaje din cartierul Bularga, nu s-a mai făcut curățenie de ani de zile. În plus, spațiul este inundat frecvent, iar locatarii nu vor să scoată bani din propriile buzunare pentru a-l amenaja. Mai mult, aceștia au desființat inclusiv ventilatoarele pentru aer.

"A fost construit acum 40 și ceva de ani, când s-a construit blocul, au fost aici aeroterme, a fost dotat cu toate, cu tot ce trebuia, dar dacă nu s-a lucrat deloc cu ele au ruginit și le-am scos că ne încurca," explică Neculai Bolea, șef de scară.

La doar câțiva kilometri distanță, pe strada Arcu, locatarii nici măcar nu au habar că se pot adăposti la subsol în cazul unui război. Adăpostul de protecție civilă este semnalizat, dar oamenii nu știu ce reprezintă trinughiul desenat pe blocul lor.

"Într-o zi, pur și simplu ne-am trezit cu un asemenea semn pe scara blocului. Numai că la noi nu este amenajat blocul pentru adăpost antierian," spune Ion Oancea, șef scară.

"Cred că este ceva cu risc radiologic. Atât," crede un locatar. 

Pentru amenajarea unui adăpost de protecție civilă la subsolul unui bloc trebuie îndeplinite anumite condiţii:

"Vorbim despre acces, de posibilități de evacuare din exteriorul clădirii prin subteran, guri de evacuare la o anumită distanță de siguranță față de clădire astfel încât în caz de dărămătură aceste elemente de construcție să nu blocheze și să nu împiedice evacuarea oamenilor," a spus lt. col. Dragoș Roșu, adjunctul inspectorului șef din cadrul ISU Iași. 

Municipalitatea a alocat fonduri pentru expertizarea buncărelor din oras. În cazul în care angajații Primăriei vor găsi adăposturi antiaeriene neconforme, vor soma administratorii blocurilor să rezolve situaţia.

Sebastian Buraga, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Iaș: "Alături de noi, și asociațiile de proprietari sunt parteneri în a verifica aceste adăposturi de protecție civilă și, mai mult decât atât, ei au obligația să le întrețină, astfel încât respectivele locații să nu fie transformate în depozite de materiale sau de alimente."

Primăria va investi 178 de mii de lei pentru expertize, dar și pentru achiziționarea unei noi sirene de alarmare a populației.