Bursele promise celor 14.000 de rezidenți din România se lasă așteptate. Termenul de achitare a fost mutat

Data publicării:
COPERTA BURSE REZIDENTI

După șase ani de studiu intens, absolvenții de Medicină admiși la rezidențiat sunt răsplătiți cu puțin peste o mie de lei pe lună. Asta deși fac gărzi și ture de noapte în care se luptă să salveze vieți. Este și cazul Ramonei Ilcu, rezident în anul doi la Medicină de urgența. Tânăra își pune acum speranțele în bursa de 150 de euro promisă de Guvern.

„Toți rezidenții au nevoie de această bursă, nu știu dacă neapărat sunt suficienți, dar este un ajutor în plus pentru noi rezidenții, pentru a ne putea pregăti profesional. Până acum, destul de greu, cu ajutorul părinților și cred că, în continuare, o să fie un ajutor din partea lor pentru că salariul nu este atât încât să ne putem descurca, să plătim chirie, să plătim întreținere și să mai cumpărăm și câte o carte,” explică Ramona Ilcu. 

Chiar și completate de bursă, salariile rezidenților vor rămâne cele mai mici din Europa.

„Acești bani sunt foarte bineveniți, ne ajută atât pentru procurarea cărților, ne ajută pentru mersul la conferințe, la congrese, ceea ce pentru noi este foarte util atât pentru formare, cât și în documentare, în modul de pregătire. Sunt bineveniți atât pentru întreținere, pentru cei care nu suntem din Iași, ne plătim chirii, întreținere, pentru că nu putem apela la părinți până la pensia noastră,” a spus Constantin Andrei, medic rezident.

„Considerăm că orice resursă materială, orice suplimentare de salariu aplicată în condițiile legii va însemna o motivare pentru ei să muncească mai bine, să învețe mai bine și, evident, să rămână ca specialiști în România,” este de părere Diana Cimpoeșu, purtătorul de cuvânt al Spitalului ''Sfântul Spiridon''Iași.  

Șefii din Sănătate nu exclud varianta ca banii să nu ajungă in conturile rezidenților nici în această lună.

„Aceste burse sunt trecute inclusiv în legea bugetului, că fondurile există și că începând cu 1 ianuarie vor primi. Dacă nu vor fi primite, să spunem, în această lună, vor fi primite cumulat pe două luni, ianuarie și februarie, în luna următoare,” a declarat Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România.

În țară sunt 14.000 de rezidenți care vor beneficia de această bursă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri