Sari la conținut

Calitatea apei de la robinet, testată gratuit la Iaşi

“În ceea ce privește PH-ul, valoarea măsurată este 7,81 deci este în limitele stabiliate de lege 6,5-9,5, clorul rezidual 0,09, limitele legii 0,1-0,5 mg/l. Deci, în concluzie, apa analizată din acest punct de vedere, al parametrilor analizați, corespund Legii 458 și poate fi consumată.”

Curioși să afle dacă apa pe care o beau zi de zi este potabilă, zeci de ieșeni au stat la rând pentru ca laboranții și chimiștii să le analizeze probele aduse. Fiecare probă era procesată în mai puţin de 4 minute.

“Au fost doar două probe neconforme, dar care provin din aceeași sursă, o apă de izvor, cu o încărcare, cu o turbiditate mare. Apa trebuie consumată dintr-o rețea, deci dintr-o zonă în care este controlată și nu din surse care nu sunt verificate,” a explicat Maria Popa, șef laborator analiză apă potabilă.

Un alt îndemn al specialiștilor a fost ca oamenii să renunțe la apa îmbuteliată în pet-uri care poluează.

“O dezintegrare a unui pet se realizează în câteva sute de ani, de la 500 până la o mie de ani. PET-ul, practic, nu e biodegradabil, el se descompune în fragmente foarte, foarte mici , care tot în natură rămân. După calculele noastre, făcute pe cazul Iașului, apa de la robinet, un litru de apă de robinet ar fi cam de 420 și ceva de ori mai ieftin decât un litru de apă îmbuteliată,” a spus Irina Theodoru, responsabil proiect Apă fără Plastic.

Medicii însă sunt de părere că inclusiv apa îmbuteliată este bună.

Georgeta Stoica, medic : “Totul este să asigurăm organismului necesarul de doi litri de lichide pe zi pentru ca apa pe care o ingerăm să își exercite funcția de epurare și de hidratare a întregului organism. Pentru că, așa cum foarte bine știe toată lumea, apa contribuie și la procesul de termoreglare și la procesul de metabolizare a tuturor substanțelor pe care le ingerăm și pentru funcția normală a ficatului și pentru funcționarea normală a tuturor celulelor din organism.”

Patru parametri ai apei au fost testați: PH-ul, conductivitaea electrică, turbiditate și clorul rezidual. Aceste analize au fost efectuate gratuit cu ocazia Zilei Mondiale a Apei. În mod normal, acestea costă aproximativ 500 de lei.