CAMERA ASCUNSĂ. Nereguli la ştradurile din Bacău. Nu există salvamar şi nici puncte de prim ajutor

Data publicării:
strand bacau

Pe aceste imagini filmate cu o cameră ascunsă la un ştrand privat din Bacău se vede cum copiii sar haotic în piscina adâncă de doi metri. În apropiere nu există niciun adult care să-i supravegheze, deşi patronii sunt obligaţi prin lege să aibă salvamar şi puncte de prim ajutor. Luat la întrebări, la vederea camerei de filmat, administratorul devine violent.

CAMERA ASCUNSĂ. Discuţie patron piscină - reporter:
- Aveţi punct de prim ajutor si salvamar? - Dar ce sunteţi dumneavoastră aici? Sunteţi de la televiziune? - Da. - Ieşiţi afară! - Cine-i supravegheaza pe copii? - Afară, afară am zis, afară! - Dar de ce nu vorbiţi frumos? - Gata! Afară! Ai dispărut de aici sau nu? 

La o altă piscină din oraş, aceleaşi nereguli.

CAMERA ASCUNSĂ. Discuţie patron piscină - reporter: 
- Avem o trusă de prim ajutor, atât. - Nu este un loc amenajat. - Nu, nu este un loc amenajat. - Ştiţi că legea prevede să aveţi un astfel de loc dacă desfăşuraţi astfel de activităţi? - Nu ştiam asta. 

Alin Năstase, comisar şef CJPC Bacău: "Conform legislaţiei în vigoare sunt obligaţi să aibă şi puncte de prim ajutor şi salvamari."

Norma metodologică privind organizarea serviciilor publice de salvare acvatică
"(3) Operatorii economici care au în administrare plaje amenajate, ştranduri, parcuri acvatice sau porturi de agrement nautic, situate pe apele interioare naturale ori amenajate au obligaţia să înfiinţeze posturi de salvare acvatică - salvamar şi posturi de prim ajutor."
sursa: Monitorul Oficial din 4.10.2007

Tot conform legii, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se face de către personalul de specialitate împuternicit de către Ministerul Sănătăţii Publice, în speţă Direcţia de Sănătate Publică. Întrebată de ce nu au fost verificaţi aceşti operatori, Dana Marcu, inspector şef Serviciul Control DSP Bacău, a răspuns: "Urmează în etapa următore a controlului. Controlul este pe toată perioada verii, o primă etapă a fost pe prevederile 819 cu dotările şi verificarea calităţii apei şi urmează în etapa următoare verificarea în conformitate cu hotărârea de Guvern." 

Dintre cele 24 de ştranduri din judeţul Bacău, doar două deţin puncte de prim ajutor şi au salvamar. Acestea se află în subordinea administraţiilor publice locale. Administratorii ştrandurilor care nu respectă legea riscă să primească amenzi cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei. Iar dacă nu se conformează în termen de 15 zile, riscă sistarea activităţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri