Sari la conținut

CAMERA ASCUNSĂ. Vopsea tipografică pe post de vopsea de ouă, în pieţele din Iaşi 

Discuţie reporter - comerciant filmată cu CAMERA ASCUNSĂ:

-Un leu pachețelul!
-Dar de care e asta?
-E vopsea tipografică!
-Dar altfel nu ai?
-Cum altfel, că asta e pentru ouă.
-Nu e periculoasă asta tipografică?
-Ei, Doamne, noi de când ne știm numai cu din asta facem, nu facem cu altceva.

Pe încredere - aşa vând comercianţii din Piața Nicolina din Iași vopseaua pentru ouă. Pasta colorată este ambalată în foițe de celofan și nu are instrucțiuni de folosire. Vânzătorii dau, însă, asigurări că vopseaua nu este periculoasă.

" - Cu cât le vinzi? - Cu un leu. - Și de unde le ai? - Le-am cumpărat de la cineva. - Mai ieftine? - Da. - Ce fel de vopsea e asta? - Tipografică. - Și nu e periculoasă? - Nu. - Sigur? - Sigur."

Însă, medicii îl contrazic. Vopseaua tipografică este foarte toxică pentru organism, iar cei care o consumă riscă să se aleagă cu intoxicații. În plus, această vopsea poate conține chiar metale grele care pătrund prin coaja oului și afectează calitatea alimentului.

"În primul rând pot produce imediat reacții alergice. Se pot întâmpla lucruri mai grave, cu afectare hepatică, sau chiar renală, unele dintre ele putând conține substanțe de tip metal greu," a spus Diana Cimpoeșu, medic urgentist.

Cumpărătorii neglijează, însă, avertismentele medicilor:

"Vă spun, mi se pare mult mai bună. Asta-i părerea mea. Am ani de zile de când folosesc din asta și încă sunt așa."

"Se bucură că e ieftină, e 50 de bani, două la leu, sau un leu bucata, de asta cumpără toți."

Tocmai pentru a preveni astfel de probleme, polițiștii au anunțat controale săptămână aceasta.

"Se are în vedere și modul în care sunt comercializate produsele gen vopsea pentru ouă. Aceste produse sunt în atenția polițiștilor în sensul că ele sunt verificate pentru a stabili dacă sunt sau nu conforme cu standardele cerute," a declarat Anca Vîjiac, purtător de cuvânt la IPJ Iași.

Sancțiunile, în cazul personelor care vând vopsea tipografică la colț de stradă pot ajunge până la cinci mii de lei. În cazul persoanelor juridice, amenzile sunt mult mai usturătoare, de până la 20.000 de lei.