Casa Dosoftei, reper al culturii românești

Data publicării:
casa dosoftei 3

Casa Dosoftei nu este amintită în documentele existente în arhivă, de aceea se crede că cel care a ridicat-o a fost un simplu negustor. Arhitectura deosebită plasează imobilul în epoca lui Alexandru Lăpușneanu. Impresionant este pridvorul cu cinci arcade.

„Ea trebuia sa faca parte din ansamblul Curții Domnești, împreună cu biserica Sf.Nicolae Domnesc, însă imediat dupa ce a fost construită, odată cu mutarea scaunului mitropolitan de la Suceava la Iași, mitropolitul Dosoftei i-a dat ca destinație să adapostească a doua tiparniță din Moldova,” a explicat Mirel Cană, muzeograf la Casa Dosoftei Iași.

Muzeul adăpostește obiecte de patrimoniu valoroase și rare: un manuscris slavon din secolul 14, "Apostolul", cel mai vechi manuscris românesc și cele mai vechi copii ale "Letopisețului Țării Moldovei" de Grigore Ureche și Miron Costin.

„Casa Dosoftei va propune un itinerar cultural care acoperă aproape patru secole de cultură. De la primele texte în limba română și până în zorii modernității,” a spus Mirel Cană, muzeograf la Casa Dosoftei Iași.

Tiparnița de la Casa Dosoftei a fost adusă din Rusia, cu sprijinul spătarului Nicolae Milescu. La Iași au fost tipărite cărți esenţiale pentru dezvoltarea limbii și literaturii române.

„Biblia de la București, de la 1688, care consfințește formarea limbii române literare. Este cu adevărat un monument cultural,” a mai spus muzeograful.

Casa Dosoftei a fost restaurata între anii 1966 – 1969. În anul 1970 s-a deschis aici secția de Literatură veche a Muzeului Literaturii Române.

Muzeul poartă numele Sfântului Ierarh Dosoftei Mitropolitul, după canonizarea marelui cărturar, în 2005.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri