Casa Memorială George Enescu, reabilitată de violonistul Alexandru Tomescu

Data publicării:
CASA ENESCU

Alexandru Tomescu va susține 15 concerte alături de pianistul Eduard Kunz pentru a strânge banii necesari reabilitării casei bunicilor materni ai lui George Enescu.

„Ne-am propus ca în cadrul turneului să strângem fonduri pentru salvarea casei şi deschiderea acolo, la Mihăileni, a unui centru cultural intrenaţional. Vrem să oferim României şi celor de acolo din zonă şansa de a-şi putea descoperi talentele", a spus Alexandru Tomescu, violinist.

Fiecare concert durează trei ore, iar vioara Stradivarius, construită în anul 1702 desăvârşeşte fiecare sunet.

„E o provocare pentru mine, mai ales că am studiat în Moscova şi Anglia, aşa că această muzică este nouă pentru mine”, a spus pianistul Eduard Kurz.

După moartea lui George Enescu, în anul 1955, casa a ajuns pe mâna vecinilor şi a unuia dintre urmaşi. Cum nu s-au înțeles asupra proprieății, nici unul dintre ei nu a făcut nimic pentru conservarea imobilului.

„Eu dacă o refăceam trebuia să fie de acord și celălalt proprietar”, a spus Cornelia Constantinescu, proprietar.

„Nefiind vorba de o proprietate a statului, fiind vorba asolut de domeniu privat al unor cetățeni, nu s-a putut face, s-a încercat, au fost tentative de cumpărare, nu s-au înțeles părțile”, a spus Laurențiu Barbacariu, primarul comunei Mihăileni.

Pe 13 mai, turneul susținut de Alexandru Tomescu va ajunge și la Botoșani, iar recitalul va fi susținut chiar în comuna Mihăileni, unde află casa memorială. Turneul se va încheia la jumătatea lunii iunie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri