Centrul de Transplant din Iași a fost lăsat fără fonduri

Data publicării:
bani transplant

Peste 200 de persoane din judeţul Iaşi aşteaptă de câţiva ani un transplant de rinichi, aceasta fiind singura lor şansă la o viaţă normală. Ultimul transplant a fost făcut sâmbătă, iar asta pentru că a fost o urgenţă. Un rinichi a fost prelevat de la fostul campion la atletism, Ştefan Pavel, aflat în moarte cerebrală şi a ajuns la o tânără de 20 de ani. „Efectuarea acestei intervenţii îi redă acestei paciente ca de fapt tuturor pacienţilor şansa de a se reintegra în viaţa socială şi în cea familială,” a declarat Carmen Volovăț, directorul medical al Spitalului „Dr. C. I. Parhon” din Iași. 

Intervenția a fost efectuată cu un efort financiar uriaș din partea spitalului, care a cerut în zadar ajutor de la Ministerul Sănătății. „Am depus adrese şi la Direcţia de Sănătate Publică şi la Ministerul Sănătăţii, există promisiuni la rectificarea din octombrie că vor fi completate sumele pentru programul de transplant, acum sperăm să se întâmple lucrul acesta,” a explicat Bogdan Cojocaru, managerul Spitalului „Dr. C. I. Parhon” din Iaşi.

Doar promisiuni are deocamdata şi Agenţia Naţionala de Transplant: „Sunt promisiuni că ni se vor da banii pentru tot ce s-a lucrat şi ce se preconizează că se va lucra până la sfârşitul anului. Urmează să vedem însă să vedem efectiv câţi bani vor fi alocaţi pentru diversele centre de transplant,” a spus Dan Luscalov, directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant din România.

Anul trecut, la Centrul de Transplant din Iaşi s-au realizat şapte transplanturi, iar spitalul a primit 830.000 de lei. Un transplant de rinichi costă în medie 66.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri