Chiar și cu producție record de grâu, agricultorii se tem că nu-și vor amortiza nici măcar investiția făcută în toamnă 

Data publicării:
lan de grau

Recolta de grâu de pe cele aproape 34.000 de hectare cultivate din județul Iași s-a anunţat bună încă de la începutul anului. Ploile din mai şi iunie au produs pagube însă neînsemnate, spun agricultorii. Până acum s-a recoltat producţia de pe 28.000 de hectare iar cifrele arată anul bun preconizat de specialişti.

"Producția medie realizată este una foarte bună, de 3.650 kilograme la hectar. S-a estimat o medie de 3.800, dar încă nu este încheiat recoltatul. Este o producție mult superioară față de anul trecut, când a fost de 2.830 de kilograme la hectar dar știm cu toții că seceta ne-a dat mari bătăi de cap,” a spus Veronica Săvuţa, consilier superior Direcţia Agricolă Iaşi.

Chiar şi aşa, cu cifre record, fermierii nu au motive să fie bucuroşi. Companiile multinaţionale, cele care cumpără aproape toată producţia de grâu, au blocat preţul de achiziţie la sume mult mai mici decât cele de anul trecut, spun agricultorii.

Anul trecut am vândut la început cu un leu si apoi cu un leu și zece. Anul ăsta, în sud au vândut cu 0,7 lei. La noi, când a venit recoltatul, cel mai mare preț a fost 0,63. Acum se vinde sub 0,6,” se plânge unul dintre agricultori. 

Fermierii speră să obțină însă profit din celelalte recolte, de porumb și floarea soarelui, unde, la fel, se așteaptă supraproducție, iar companiile de achiziție s-au arătat de această dată dispuse să ofere un preț convenabil și pentru agricultori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri