Ciocăneşti, satul muzeu din Bucovina. Localnicii sunt obligaţi să respecte arhitectura tradiţională

Data publicării:
CIOCANESTIII

Satul Ciocăneşti este dovada vie că oamenii chiar pot sfinţi locul, iar rezultatele sunt spectaculoase. Totul a pornit de la decizie a Consiliul Local, care îi obligă pe oameni să respecte arhitectura tradiţională. Astfel, satul s-a transformat într-un muzeu viu, unic în ţară, cu peste 600 de gospodării una mai frumoasă ca alta.

“Aceste motive au aparut în jurul anului 1950 și au fost luate de pe costumul popular. Turiștilor chiar le plac aceste case, gradinile cu flori care sunt în fața caselor”, a spus Marilena Niculița, muzeograf.

“Se pastrează din generație în generație. Este o tradiție care se pastrează și avem convingerea ca am transmis-o și generației tinere. Sunt și persoane din țară care vin și vor sa facă o cabană și fiecare își pastrează modelul național”, Cristina Timu, localnică.

Din fericire, succesul turistic al localităţii i-a făcut pe oameni să înţeleagă valoarea moştenirii tradiţionale şi să o transmită mai departe.

“Întâi tencuiesc cu ciment, var și nisp, după ce se uscă pun var, ciment și nisp și cu un model desenez deasupra și-l sculptez cu ceva anume care trebuiește sculptat. După ce se uscă îl vopsesc, dau culoarea varului și apoi dau modelul național cu diferite culori, unul vrea negru, altul vrea maro , altul vrea bej”, a spus Silvia Șcheul, meșter popular.

În comună există și un muzeu al ouălor încondeiate, în care s-au adunat peste 1800 de exponate extreme de rare și valoroase.

“Aici avem o expoziție foarte frumoasă de oua încondeiate, în prima sala avem expoziția de ouă încondeiate care au fost premiate la Festivalul Internațional al Oualor Încondeiate”, a spus Marilena Niculița, muzeograf.

Comuna Ciocanești are și un muzeu etnografic. Turiștii pot să vadă care era stilul de viață al strămoșilor acum sute de ani. Pot admira războaie de țesut, oale, unelte și țesături și straie populare.

“Turiștii pot urca sus pe muntele Suhard, este un loc foarte frumos unde avem aproximativ 10 stâne tradiționale din care patru sunt și stâni turistice, pot merge acolo, pot degusta din produsele care se prepară acolo la acele stâni”, a spus Marilena Niculița, muzeograf.

Şi cum magia locului îi face pe mulţi să-și prelungească şederea, oferta de cazare s-a îmbogăţit de la an la an. Acum sunt 15 pensiuni.

“O noapte de cazare de persoana 30 de lei, dacă dorește micul dejun putem să-l oferim noi sau dacă vine cu mâncarea lor este unde pune la frigider. Micul dejun îl avem la un preț de 12 pâna în 15 lei de persoană cu cafea, cu totul inclus, la prânz depinde de felul de mâncare, până în 25 de lei de persoană și cina tot cam 20 de lei de persoana”, a spus Viorica Istrate, administrator de pensiune.

O cameră costă între 50 și 100 de lei pe noapte, asta în cazul în care nu sunteţi cu cortul pe care îl puteţi amplasa chiar în marginea pădurii. Ciocăneşti se află în vestul judeţului Suceava, la mai bine de 100 de km de municipiul reşedinţă de judeţ. Pentru a ajunge în această localitate, mergeţi pe DN 17 Suceava-Ciocăneşti-Cârlibaba.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri