Clasa întâi fără învăţător. Cele două învăţătoare dintr-o şcoală vor să predea doar la clasa a treia

Data publicării:
COPIL IN BANCA

Situaţie greu de crezut într-o comună din judeţul Iaşi unde 18 copii aşteaptă un învăţător, în timp ce colegii lor mai mari au cate două învăţătoare care îi supraveghează la ore.

Timp de o săptămână și jumătate elevii de clasa întâi de la școala din Erbiceni, au așteptat în zadar în sălile de clasă să vină cineva să le ureze bun venit la școală și să îi învețe abecedarul.

Până anul trecut la școala Erbiceni copii de clasa întâi și cei de clasa a treia au fost la învățământ simultan și făceau ore împreună cu un singur învățător. Anul acesta s-a mai scos un post la concurs. Dar învățătoarea care a venit anul acesta spune că a primit postul pentru a preda la clasa a treia.

"Eu sunt titularul postului şi am fost îndepărtată de un cadru didactic suplinitor care nu ştiu de ce nu a vrut clasa I-a. Luni am fost eu, marţi am fost amândouă la clasa a III-a," spune Petronela Bîrsan, învăţător la şcoala din Erbiceni.

Constantin Axinte, directorul şcolii gimnaziale din comuna Erbiceani, judeţul Iaşi: "doamna învăţătoare Petronela Bîrsan, care a fost numită prin decizia Consiliului de Administraţie să îşi desfăşoare activitatea la clasa I, a mers la clasa a III-a, clasa a III-a la care, iniţial, a primit o decizie care era greşit tehnoredactată şi a fost anulată prin intermediul altei decizii."

Pentru ca elevii de clasa întâi să aibă cu cine învăța să scrie și să socotească a fost nevoie ca Inspectoratul Școlar să medieze situația. Dar s-a intervenit abia acum și nu când a apărut problema.

"Mi se pare destul de grav faptul că domnul director nu a reuşit, până în acest moment, să clarifice situaţia în şcoală. Decizia trebuie luată în interesul copiilor. Dacă există o clasă care are continuitate cu un anumit învăţător, mai ales că acesta este calificat, este dorit de părinţi şi de copii, ar trebui să îşi continue activitatea," a declarat Sabina Manea, purtătorul de cuvând al ISJ Iaşi.

Cristina Stărică, psiholog: "copiii de clasa I e important să aibă siguranţa că au un învăţător, că doamna învăţătoare doreşte să meargă cu drag la clasa lor. Dacă există mai multe zile, săptămâni, luni, într-adevăr, ei vor considera că această etapă de şcoală nu este serioasă."

Consiliul de administraţie al şcolii se va întruni în următoarea săptămână pentru a stabili dacă noua colegă va fi sau nu sancționată pentru că a refuzat să predea acolo unde a fost repartizată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri