Codul Morse, plan de rezervă şi în era digitală

Data publicării:
codul 20morse 20planul 20de 20rezerva 20si 20in 20era 20digitala-46738

La Iași există doar 78 de radioamatori, de toate vârstele cu rezultate de exceptie pentru că radioamatorismul nu este doar un hobby, ci și un sport neolimpic.

În lumea radioamatorilor primează respectul și politețea. Toate comunicațiile radio se termină cu 73, care inseamna salutări, sau, uneori, cu 88, adica “sarutari”. In eter, radioamatorii nu au nume, ci indicativ.

Prima regulă pe care trebuie să o respecte radioamatorii este să nu bruieze semnalul emis de Armată, nave sau aeronave. Dar ca să poată ieşi pe calea undelor radio, pasionaţii trebuie să treacă printr-o serie de examene.

Aparatura este esențială în acest sport. O stație pentru transmisiuni costă cel putin 3 mii de euro și nu vorbim despre un dispozitiv nou! Însă aceste echipamente sunt vitale în caz de calamitate naturală, când internetul si retelele de telefonie nu mai pot fi folosite.

La cutremurul din 1977, radioamatorii au fost singurii care au reuşit să transmită şi să preia informaţii cu ajutorul cărora au fost salvate vieţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri