Sari la conținut

Codul penal pe înțelesul adolescenţilor, predat în şcolile din Iaşi

Manualul juridic pentru adolescenţi redă în 70 de pagini noul Cod Penal, intrat în vigoare la începutul acestui an. Cartea se numește „Unde-i lege, nu-i tocmeală" și este structurată pe două părți.

“Prima parte prezintă Codul Penal pe înțelesul copiilor, știți cu toții că de la 1 februarie avem un nou cod penal și este important să transmitem o informație corectă, iar a doua parte conține norme creștine,” a explicat Mădălin Țăranu, șeful Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Iași.

Normele juridice şi cele creştine se completează şi se susţin reciproc, au considerat judecătorii, poliţiştii şi profesorii de religie care au contribuit la realizarea manualui. Iar părerea lor este împărtăşită şi de reprezentanţii din Iaşi ai Bisericii.

“Toate legile statului s-au construit pe baza principiilor creștine. Mă refer la faptul că cele zece porunci sunt evidențiate foarte bine în legile penale ale statului,” a spus Mariana Mujdei, profesor de religie la Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi”.

“Este un proiect care, din perspectiva noastră, va avea efecte bune în comunitatea școlară și în societate în general,” crede şi preotul Alexandru Cristian Barnea.

Pentru a se asigura că tinerii înţeleg definițiile şi termenii care apar în manual, polițiștii ieșeni merg din școală în școală și stau de vorbă cu elevii care au peste 14 ani.

“Să spunem că am trecut strada prin loc nepermis, nu am traversat pe la trecerea pentru pietoni, nu am traversat pe la colț, eram printr-un loc nepermis. Asta este o contravenție. O infracțiune e atunci când consum băuturi alcoolice și m-am urcat la volanul mașinii părinților,” a explicat un poliţist.

Manualul va ajunge pe băncile elevilor din zece unități școlare din județul Iași. Polițiștii vor organiza prezentări în toate aceste școli, până la sfârșitul anului. Principalul scop al proiectului este acela de a-i învăța pe elevi cum să nu devină victime ale unor infracțiuni sau chiar autori ai unor fapte pedepsite prin lege.