Sari la conținut
News Alert

Concurență mare la școlile profesionale din Iași

În majoritatea şcolilor profesionale înfiinţate anul acesta au fost create clase cu 28 de locuri la specializarea - mecanic auto. Perioada de înscriere s-a încheiat iar concurența de apropie de 3 pe loc. Iulian Morariu, elev la școala din Holboca, are un motiv serios pentru care a ales meseria de mecanic auto.

În topul meseriilor căutate de absolvenţii de gimnaziu este şi cea de bucătar. Leonard a învăţat să gătească de la mama lui. Îşi doreşte să devină se angajeze la un restaurant din oraş. "E o muncă mai uşoară. Se dă şi bursă şi este şi aproape şcoala asta. - Şi bacalureatul? - Nu-l dau. Fac numai trei ani," îşi motivează tânărul alegerea.

"Prin metodologie, prin ordin de ministru s-a hotărât ca toţi copiii care merg la şcoala profesională să beneficieze de o bursă de 200 de lei lunar," a explicat Mihaela Toma, directorul Liceului Tehnologic de Mecatronică Iaşi.
La şcolile profesionale departajarea se va face în urma unei probe speciale. "Pe zece iunie se dă o probă suplimentară de admitere dar numai la şcolile unde este concurenţă. După ce se dă o probă suplimentară de admitere şi se afişează mediile respective se dă evaluarea naţională," a declarat Claudia Tănase, inspector şcolar.

Media de admitere va fi formată din nota de la testarea suplimentară, cea de la evaluarea naţională şi media generală a anilor de gimnaziu.