Condusul pe drumurile României, o provocare. Jumătate din reţeaua rutieră din Iași nu a fost asfaltată vreodată

Data publicării:
drumuri neasfaltate

Drumul judeţean care duce înspre granița cu republica Moldova, prin Ungheni are o lungime de 14 kilometri, de gropi și noroi în mare parte, iar pentru asfaltare ar fi nevoie de 30 de milioane de lei.

Drumul judeţean 249 care leagă localităţile Ţuţora şi Ungheni nu a fost asfaltat niciodată, iar autorităţile nici nu intenţionează să îl asfalteze pe motiv că această rută nu este foarte circulată. 

Astfel că şoferii au două variante - se obişnuiesc cu drumul sau optează pentru o rută ocolitoare.

Tot neasfaltat este şi drumul judeţean care leagă comunele Bârnova şi Tomeşti, aproape 20 de kilometri. Aici autorităţile au găsit o varianţă simplă pentru ca şoferii să nu mai rămână blocaţi în noroi. Au acoperit indicatorul care făcea trimitere către acest drum judeţean, pentru ca șoferii să aleagă altă rută.

Conducerea Consiliul Judeţean a făcut chiar un master plan pentru asfaltatea şi reabilitarea drumurilor cu termen până în 2020 şi care presupune costuri de 200 milioane de euro, bani care deocamdată nu există în buget.

„Avem în Masterplan o bună parte din drumurile de piatră să le transformăm în drumuri asfaltate, pe investiţii, pe întreţineri, pe mai multe categorii de lucrări pe ele şi o parte din drumurile de pământ, unele merg direct pe asfalt, celelalte vor fi făcute de piatră dar în continuare vor rămâne 80 de kilometri de drumuri judeţene de pământ,” a declarat Daniel Minciună, directorul DJADP Iaşi.

Situaţia este aceeaşi şi în municipiul Suceava. Cizmele de cauciuc sunt un accesoriu obligatoriu chiar şi pentru cei care locuiesc în oraş.

„La ora actuală, în municipiul Suceava, ca număr de străzi, nu pot să vă spun numeric, dar aproximativ 15 la sută din străzi sunt neasfaltate. Sunt două categorii de străzi; Sunt străzi mai puțin importante, chiar și în centrul municipiului Suceava. Unele din ele sunt în faza de asfaltare,” a declarat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.

Municipiul Suceava are 270 de străzi, iar 15% dintre acestea nu fost asfaltate niciodată. La acest procent se adaugă și numărul foarte mare de străzi unde asfaltul este degradat de ani buni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri