Congresul Naţional de Chirurgie Cardiovasculară, organizat în premieră la Iaşi

Data publicării:
medici chirurgi

Cele mai complicate intervenţii pe cord le necesită pacienţii în vârstă care pe lângă boala de inimă mai au şi alte afecţiuni, precum cele de plămâni, de ficat sau de rinichi. În astfel de cazuri, salvarea bolnavului depinde de efortul unei echipe mixte.

„Ne confruntăm cu un număr mare de pacienţi care prezintă hepatite virale şi care au ajuns în stadiu de hepatite cronice.
Deci este necesară o foarte bună colaborare cu medicul cardiolog, cu medicul de medicină internă, cu pneumologul, cu nefrologul,” a explicat Alexandru Ciucu, chirurg cardiovascular. 

„Obiectivul congresului nostru este de a aduce aceşti specialişti la un loc ca să vorbim cu toţii la un numitor comun, aceeaşi limbă despre bolile cardiovasculare şi bolile asociate,” a spus Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Iaşi.

Iar această colaborare funcţionează în toate marile spitale din lume. Un rol esenţial în sala de operaţie îl are medicul anestezist: „la ora actuală anestezisul este un partener pentru chirurg şi reuşeşte să-şi impună punctul de vedere atât în programarea, cât şi în tratamentul bolnavului. Când vin astfel de bolnavi întotdeauna avem colegi la care putem să apelăm din toate disciplinele şi bolnavul este investigat până la capăt şi abordul este întotdeauna pluridisciplinar,” a spus Andy Muşat, medic anestezist în Franţa.

În România se efectuează anual aproximativ 21.000 de intervenţii chirurgicale cardiovasculare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri